Museum informatie

Museum Kasteel Wijchen
Kasteellaan 9
6602 DA
Wijchen

024-64 24 744

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00
In de periode 1 september t/m 30 april: woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. In de zomermaanden 1 mei t/m 31 augustus: woensdag t/m zaterdag 13.00-17.00 uur en zondag 11.00-17.00 uur. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Kasteel Wijchen


Museum Kasteel Wijchen

Museum Kasteel Wijchen vertelt zijn geschiedenis op een manier die voor jong en oud interessant is. Ze hebben een rijke collectie archeologie en hedendaagse kunst.

Kasteel Wijchen heeft een renaissance look, maar bestaat al veel langer. Zijn rijke geschiedenis omvat onder andere strijd, liefde en het koninklijk leven. Het kasteel werd midden 14e eeuw gebouwd, waarna vele families er hebben gewoond.

In de jaren negentig is het kasteel grondig gerestaureerd. Sinds 1996 wordt het kasteel gebruikt voor Museum Kasteel Wijchen. Het museum is gevestigd op de bovenste verdieping en gebruikt ook de kasteeltuin.

Vaste collectie

De vaste collectie van het museum bestaat uit een collectie archeologie en een collectie regionale geschiedenis. In de collectie regionale geschiedenis wordt er onder andere wat vertelt over diverse kastelen in de buurt van Wijchen. Deze collecties worden doormiddel van vaste- en wisseltentoonstellingen laten zien.

Tentoonstellingen

Het hele jaar door organiseert het museum verschillende tentoonstellingen. Een daarvan is ‘Vrij! Wijchen herdenkt ’40-’45’.

In deze tentoonstelling ontdek je door Wijchense ogen hoe de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog moeten zijn geweest. Dit ervaar je onder andere door bijzondere objecten, foto’s, filmbeelden en verslagen van ooggetuigen. De tentoonstelling sluit aan bij de 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid die we dit jaar vieren.

Wijchen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor onderduikers en evacués. Zelfs in het Koetshuis van Kasteel Wijchen hebben onderduikers verstopt gezeten.

De tentoonstelling is dan ook te bezoeken in het Koetshuis, vanaf 12 september 2019 tot en met 30 augustus 2020.

Activiteiten

Ook organiseert het museum diverse activiteiten. Zo kun je als bezoeker de ‘Escape route: Het verloren verhaal van Gelderland’ beleven.

Deze escape route is vanaf 1 oktober 2019 te ervaren. Tijdens deze spannende route moet je codes kraken en puzzels oplossen. Op die manier voorkom je dat het verhaal van Gelderland gewist wordt.

Dit verhaal ontdek je door kennis te maken met de collectie van het museum. Zoek de topstukken uit de collectie tijdens een uitdagende zoektocht in en rond het museum. Leer meer over de Gelderse geschiedenis op een speelse manier.

De escape route duurt ongeveer 2 uur en kan worden gespeeld in groepen van twee tot vijf. Je moet minimaal acht jaar zijn. Er wordt aanbevolen om minstens één volwassene mee te laten doen. Voor de escape route heb je een smartphone nodig om de QR-codes te kunnen lezen. Naast een regulier museumticket betaal je voor de escape route per team (max. 5 personen) €10,-.

Om je aan te kunnen melden vul je een formulier op de website in. Over een tijdje wordt Kasteel Wijchen gerenoveerd. Daardoor is de escape route van 1 mei 2020 tot en met het voorjaar in 2021 niet beschikbaar.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.