Museum informatie

Museum Janning
Europaweg 141
7766 AE
Nieuw Schoonebeek

06-46 22 33 74
[email protected]

Museum Janning is open op afspraak. Voor een reservering bel naar: 06-46223374 of kijk op de website voor de actuele informatie.
starTe zien op MuseumTV

Museum Janning


Museum Janning is vernoemt naar Johannes Hendrikus (Hein) Janning. Hij werd op 15 juli 1914 geboren in het Drentse Nieuw-Schoonebeek. Na zijn studie aan de seminaries (Culemborg en Rijsenburg) werd hij op 11 mei 1940 tot priester gewijd. Hij was kapelaan in Vianen,’s Heerenberg en Sneek, daarna pastoor in Heeg. In 1965 kwam hij naar Workum, daar stierf hij op 18 mei 1980.

Zondagse kunstschilder

Pastoor was niet alleen geestelijke, hij genoot vooral bekendheid als kunstschilder en collectioneur van kerkelijke kunst. Janning begon al met tekenen op de boerderij van zijn ouders. Over zijn activiteiten als kunstschilder zei hij: “Mijn gedachten probeer ik op doek te zetten, al dat schoons in de natuur door God gemaakt”. In de loop der tijden verwierf hij steeds meer erkenning, op tal van plaatsen werden exposities van zijn schilderijen gehouden.

Als verzamelaar van kerkelijke kunst heeft pastoor Janning er voor gezorgd, dat er vele kostbare stukken in de pastorie in Workum kwamen. Zijn trots was de prachtig gesneden koorbetimmering uit een kapel in het voormalige Oost-Duitsland, welke in 1979 in de zijkapel van de St.Werenfriduskerk geplaatst werd. Pastoor Janning betaalde alle aankopen van zijn eigen geld, dat hij verdiend had met verkoop van door hemzelf gemaakte schilderijen.

Ontstaan museum

De nalatenschap van de pastoor werd in een naar hem genoemde stichting ondergebracht (1983). Deze collectie werd in de loop der jaren steeds uitgebreider via aankopen en door schenkingen. In 1985 komt in de voormalige pastorie het Museum kerkelijke kunst. Bekijk de website van Museum Janning voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum