Museum informatie

Museum Jan Cunen

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar)€9.50
Studenten en inwoners gemeente Oss€8.00
Groepen vanaf 10 pers.€7.50
CJP-houders€6.00
ICOM Gratis
Kinderen (tot 18 jaar) Gratis
Museumjaarkaarthouders Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Jan Cunen


Gebouw

Het monumentale pand waarin Museum Jan Cunen is gehuisvest werd in 1888 gebouwd. In opdracht van  Arnold van den Bergh (1857-1932) werd het pand gebouwd. Hij vernoemde het naar zijn dochter Constance. Van den Bergh bewoonde het pand echter kort en verkocht het al snel aan Arnold Jurgens (1842-1912). Jurgens, zijn broers en vader startten met een wereldwijde productie van ’fabrieksmatige’ kunstboter. Tevens veranderde Arnold de naam van de villa naar ‘Villa Johanna’. Vernoemd naar zijn vrouw en moeder. De villa heeft 90 jaar deze naam gedragen.

Stadhuis

In het tweede decennium van de twintigste eeuw werd het stadhuis van Oss te klein. De kosten voor nieuwbouw waren echter zo hoog, dat werd besloten om de villa te gebruiken als stadhuis. Van 1921 tot 1974 was de villa in gebruik als stadhuis van Oss. In de jaren zestig werd ook Villa Johanna als gemeentehuis te klein. In mei 1974 werd het nieuwe stadhuis betrokken. Er waren toen al plannen voor de opzet van een museum in Villa Johanna.

Museum

Om van de villa een museum te maken moest een hoop opgeknapt worden. Zowel het interieur als het exterieur moesten flink onder handen worden genomen. Men schrok echter van de kosten waardoor de plan op on hold werden gezet. In 1977 en 1978 werden bij wijze van proef twee educatieve projecten gerealiseerd: Vondsten uit een ver verleden en Ossenaren, de botermakers van huis uit. Ze sloegen erg goed aan bij het onderwijs en bij particulieren. De behoefte en belangstelling voor een museum nieuwe stijl waren daarmee aangetoond.

Jan Cunen

Jan Cunen, geboren in 1884, was lid van een bekende Osse familie. Vanaf 1919 publiceerde Jan Cunen regelmatig over de geschiedenis van Oss, onder andere in het weekblad De Stad Oss. In 1929 aanvaardde hij een functie bij het rijksarchief in ‘s-Hertogenbosch, waar hij van 1929 tot 1932 was belast met het ordenen van het Osse gemeentearchief.

De collectie

De collectie van Museum Jan Cunen is te verdelen in drie pijlers: 19e- en vroeg-20e-eeuwse kunst, hedendaagse kunst en het Verhaal van Oss. Beeldende kunst vormt de kerncollectie van Museum Jan Cunen. Daarnaast is er de Streekhistorische collectie. Museum Jan Cunen wil zijn publiek actief leren kijken om de waardering voor en het begrip van kunst en cultuur te bevorderen. Daarbij zoekt het naar een dynamische wisselwerking tussen heden en verleden, collectie- en tentoonstellingsbeleid.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.