Museum informatie

Museum Hindeloopen
Dijkweg 1
8713 KD
Hindeloopen

0514 52 1420
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen van 6 t/m 16 jaar€4.00
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Groepstarief (p.p.)€5.00
Groepstarief kinderen€3.00
Vrienden Museum Hindeloopen Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Hindeloopen


Uitbreiding van het gebouw

Hindenloopen: een Fries plaatsje met zijn eigen volksschilderkunst. Van kleerhangers tot reiskoffers en eierdopjes. De schilderkunst wordt haast overal op toegepast. In Museum Hindeloopen is onder andere deze unieke schilderkunst nog altijd te bewonderen.

Museum Hindeloopen is altijd al eigendom en in het beheer geweest van de gemeente. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de collectie. Een grote verantwoordelijkheid, want er is naast deze unieke Hinderlooper schilderkunst nog veel meer te ontdekken. Van kostuums en interieurs tot de scheepvaart. Het is ruim 250 jaar aan unieke en bijzondere geschiedenis.

Nog altijd breidt Museum Hindeloopen zich zo veel mogelijk uit. Er zijn dan ook plannen voor een aanbouw. Met een nieuw ontwerp krijgt het museum veel meer mogelijkheden. Meer ruimte voor tentoonstellingen, evenementen en lezingen. Daarnaast kunnen ook senioren en mensen met slechte mobiliteit zo makkelijker een bezoekje brengen aan het museum. Dit met het oude monumentale raadhuis uit 1683 nog altijd als een belangrijke eye catcher en onderdeel van Museum Hindeloopen.

Van verzameling naar museum

De collectie van het museum komt voort uit een verzameling van het echtpaar Hidde en Adriana Nijland-Volker. Hidde Nijland was geboren in Leeuwarden in 1853. Hij was een echte kunst- en antiekverzamelaar. Al op jonge leeftijd begon hij namelijk al met het verzamelen van Hindelooper voorwerpen. Een hobby die zo uit de hand liep dat hij in 1896 in zijn huis in Dordrecht een complete Hindelooper kamer kon inrichten.

Uiteindelijk bood hij zijn verzameling in 1917 aan de gemeente Hindeloopen aan. Dit echter wel op de voorwaarde dat deze tentoongesteld werden in het oude stadhuis uit 1683. Na twee jaar werd Museum Hidde Nijland Stichting op 16 juli 1919 geopend. Dit maakt Museum Hindeloopen het oudste musea van Friesland.

Collectie uitbreiding

Het heeft lang geduurd eer de collectie zich weer uitbreidde. Uit de nalatenschap van de oud-Hindelooper burgemeester, de heer G.F. Avenhorn van Nauta, werden er pas in 1953 enkele stukken aangekocht. In 1969 kreeg het museum een deel van de verzameling volkskunst van de kunsthistoricus en schilder Kaspar Niehaus. Langzaam aan groeide de collectie door de jaren heen door verschillende schenkingen, bruiklenen en aankopen.

In de jaren vijftig bleek het oude stadhuis echter te klein te zijn geworden voor het museum. Daarom werd het museum uitgebreid met een aanbouw in 1964. Sinds 1 juli 2008 is het museum uiteindelijk verzelfstandigd en verder gegaan als Museum Hindeloopen.

Kan jij niet wachten om deze bijzondere Hindeloopen collectie te bewonderen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum