Museum informatie

Museum het Zwanenbroedershuis
Hinthamerstraat 94
5211 MS
's-Hertogenbosch

06 50592252
[email protected]

Het museum is op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend voor één vaste rondleiding o.l.v. een gids, deze vangt aan om 14h00 en duurt ca. 1,25 uur. Rondleidingen voor groepen op een ander door u gewenst tijdstip, kunnen uitsluitend worden geboekt via de Kring Vrienden ‘s-Hertogenbosch (www.kringvrienden.nl) 073-6135098.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum het Zwanenbroedershuis


Achter de gesloten deuren van Museum het Zwanenbroedershuis speelde eeuwenlang het leven van de mysterieuze Illustere Lieve Vrouwe Broederschap af. Ze bestaan nog steeds, en dit broederschap telt 18 protestantse en 18 katholieke leden die nog steeds in hetzelfde gebouw vertoeven als meer dan 100 jaar geleden. Echter is er nu ook een museum gevestigd in het gebouw waar je veel kunt leren over de geschiedenis van dit broederschap. Veel prominente politieke en maatschappelijke figuren waren lid van deze organisatie. De balans vinden tussen gesloten- en openheid is de uitdaging waar dit museum voornamelijk mee te maken heeft. Via de museumwebsite, lezingen en acties voor het goede doel proberen ze de connectie met de hedendaagse samenleving en de buitenwereld te vinden.

De collectie

De collectie van het Zwanebroedershuis bestaat grotendeels uit voorwerpen die in opdracht van het broederschap aangeschaft zijn of gedoneerd zijn door leden. Hiermee geeft het ook goed ontwikkelingen weer binnen het broederschap en kan je aan de hand van deze objecten door de geschiedenis wandelen. Topstukken zijn onder andere een 550 delig Delfts blauw servies, tinnen wijnkannen en een neogotische eikenhouten porseleinkast. Er zijn veel bijzondere manuscripten waaronder koorboeken uit de 16e eeuw. Er hangen schilderijen die gedoneerd zijn door de koninklijke familie. Zij hebben ook een verguld zilveren bokaal met daarop een zwaan geschonken aan de broederschap. Ook zijn er twee originele luiken die in de jaren dertig van de zestiende eeuw gebruikt werden.

Arrangementen

Bij Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch kunnen tours verzorgd worden. Museum het Zwanenbroedershuis is op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend om 14:00 uur geopend voor standaard rondleidingen van 1,25 uur. Op een andere tijd moeten ze van te voren geboekt worden. Er is ook een 20 minuten durende film te bekijken over het museum en is er ook een brochure om in te zien. Dus wacht niet langer en breng een bezoek aan het Zwanebroedershuis!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum