Museum informatie

Museum het Warenhuis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:3017:00
Woensdag12:3017:00
Donderdag12:3017:00
Vrijdag12:3017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Kinderen van 13 t/m 17 jaar€2.00
Museumkaart Gratis
Schoolgroepen (p.p.)€4.00
Groepen van minimaal 10 personen (p.p.)€6.00
Groepen vanaf 30 personen (p.p.)€5.00
starTe zien op MuseumTV

Museum het Warenhuis


De geschiedenis van de streek

Wat heeft er zich de afgelopen jaren allemaal afgespeeld in Axel? Wat voor een streekdracht droegen ze hier eigenlijk? Dit en nog veel meer wordt beantwoord in Museum het Warenhuis. Op een bijzondere en interactieve wijze wordt de collectie van dit museum tentoongesteld.

Drie unieke panden

Het is niet alleen de collectie die uniek is. Ook de bijzondere architectuur van de panden waarin het museum is gevestigd, maken een bezoek aan het museum bijzonder. Het museum is namelijk gevestigd in drie panden naast elkaar. Eén pand is een nieuwbouw uit 2014. De andere twee panden zijn echter monumentale panden met gerestaureerde unieke muur- en plafondschilderingen.

Beide monumentale panden zijn in 1920 opgericht door het ondernemersechtpaar Antheunis-van den Ierssel. Het pand Markt 2a is een eenvoudig woonhuis met een winkelruimte. Het pand heeft nog de oorspronkelijke plattegrond die nog geheel in intact is. Met name de vloer-, muur- en plafondschilderingen en decoraties, die zijn gemaakt door de eigenaar Clement Benedictus Antheunis, maken het pand erg bijzonder. De eigenaar volgde een opleiding tot meester-schilder en meester-decoratieschilder in Zelzate en Gent. Hij werkte vooral in de stijl van eclecticisme en art nouveau. Deze schilderingen zijn gemaakt tussen 1909 en 1920.

Het andere pand, Markt 2, is echter gebouwd als winkel en warenhuis. In het winkelpand zijn er zowel op de begane grond als op de eerste verdieping verkoopruimten te vinden. Ooit werd daar een grote variëteit aan artikelen verkocht. Daarnaast was het ook nog eens een belangrijke ontmoetingsplek voor Axel. Ook hier zijn verschillende muur- en plafondschilderingen te vinden. In totaal zijn er 21 olieverfschilderijtjes op doek, die in de ruimtes tegen de kartons zijn geplakt en zo zijn opgenomen in de decoratie, te vinden.

Oprichting van het museum

In de jaren ’30 begon de geschiedenis van Het Warenhuis ‘Museum Land van Axel’. Dit werd opgericht door een groepje verzamelaars en heemkundigen. Zij hadden samen de Stichting Axelse Boerenkamer opgericht. Al voor de Tweede Wereldoorlog verzamelde deze groep verschillende oudheidkundige voorwerpen uit het dagelijks leven van vroeger.

Toch kreeg hun verzameling pas in 1980 zijn eerste vaste onderkomen. Vanaf dat moment kon de verzameling van de stichting ten toon worden gesteld aan het publiek. In deze tentoonstelling wordt het Axelse boerenleven in beeld gebracht. Hierbij wordt speciaal aandacht gegeven aan de unieke Axelse streekdracht.

Kan jij niet wachten om een bezoekje te brengen aan Museum het Warenhuis? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum