Museum informatie

Kinderboekenmuseum het Schooltje van Dik Trom
Etersheim 8a
1474 MT
Oosthuizen

06 53 80 78 97
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Woensdag11:0016:00
Vrijdag11:0016:00
Zaterdag11:0016:00
Zondag11:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3
Kinderen t/m 12 jaar€1
Vriendjes€1.50
Van 1 oktober tot Pasen is het museum alleen op zaterdag en zondag geopend van 13-16 uur. In de schoolvakanties ook op woensdag en vrijdag 13-16 uur.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Kinderboekenmuseum het Schooltje van Dik Trom


Dik Trom is misschien wel een van de bekendste personages uit Nederlandse kinderboeken. Het verhaal van Dik Trom is geschreven door Cornelis Johannes Kieviet. De schrijver was van 1883 tot 1902 leraar in het gebouw in Etersheimerbraak waar tegenwoordig Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom gevestigd is.

Geschiedenis 

Het museum bevindt zich in het gebouw van de voormalige Openbare Lagere School in Etersheim. Cornelis Johannes Kieviet werd er de eerste hoofdonderwijzer. In 1891 schreef Kieviet in de naastgelegen onderwijzerswoning het eerste boek over Dik Trom. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd het schooltje gesloten. In 2007 zou het pand gesloopt gaan worden, maar dankzij een burgerinitiatief bleef het overeind staan en werd het een museum.

Collectie 

De school bestaat uit één klaslokaal en is ingericht zoals het er vroeger uit zou hebben gezien. Het museum beschikt over meerdere boeken van Kieviet en daarnaast een collectie kinderboeken van vóór 1940. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling te zien.

Het Dik Trom pad

Rondom het museum is een wandeltocht opgezet langs allemaal bekende plekken. De bijbehorende kaart kun je downloaden op de website van het museum.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum