Kinderboekenmuseum het Schooltje van Dik Trom

Volwassenen€3
Kinderen t/m 12 jaar€1
Vriendjes€1.50
Van 1 oktober tot Pasen is het museum alleen op zaterdag en zondag geopend van 13-16 uur. In de schoolvakanties ook op woensdag en vrijdag 13-16 uur.
star_border Geen lid van MuseumTV

Kinderboekenmuseum het Schooltje van Dik Trom

Dik Trom is misschien wel een van de bekendste personages uit Nederlandse kinderboeken. Het verhaal van Dik Trom is geschreven door Cornelis Johannes Kieviet. De schrijver was van 1883 tot 1902 leraar in het gebouw waar tegenwoordig Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom gevestigd is.

Geschiedenis

Het museum bevindt zich in het gebouw van de voormalige Openbare Lagere School in Etersheim. Cornelis Johannes Kieviet werd er de eerste hoofdonderwijzer. In 1891 schreef Kieviet in de naastgelegen onderwijzerswoning het eerste boek over Dik Trom. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd het schooltje gesloten. In 2007 zou het pand gesloopt gaan worden, maar dankzij een burgerinitiatief bleef het overeind staan en werd het een museum.

Collectie

De school bestaat uit één klaslokaal en is ingericht zoals het er vroeger uit zou hebben gezien. Het museum beschikt over meerdere boeken van Kieviet en daarnaast een collectie kinderboeken van vóór 1940. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling te zien.

Het Dik Trom pad

Rondom het museum is een wandeltocht opgezet langs allemaal bekende plekken. De bijbehorende kaart kun je downloaden op de website van het museum.