Museum informatie

Museum het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG
Amsterdam

020 68 68 595
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€15.00
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Kinderen van 5 t/m 12 jaar€5.00
Student€7.5
CJP€7.5
Museumkaart, ICOM, Rembrandt, Stadspas, IAmsterdam, BankGiroLoterij VIP-KAART en Amsterdam Pass Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum het Schip


Het Schip

Het Schip: een prachtige en fantasievolle volkswoningbouwcomplex uit het bouwjaar van 1914 tot 1921. De woningen werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard. Het waren als het ware ‘paleizen voor de arbeiders’. Nog nooit was er namelijk zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. Hiermee werd er een einde gemaakt aan de nieuwbouw van slechte en ongezonde woningen. De levensomstandigheden voor de gewone man en vrouw werden verbeterd.

Door de vorm van het gebouw is het in de volksmond Het Schip genoemd. Inmiddels behoort het gebouw tot de top van de Amsterdamse School. Dit is een stroming in de bouw en sierkunst die zich over heel Nederland verspreidde. Het Schip dient nu als Museum Het Schip.

De Amsterdamse School

Een stroming die begon als een vriendenclub. Architecten zoals De Klerk, Kramer, Van der Mey, Staal, Gratama en Wijdeveld hadden zich aangesloten bij deze club. De Amsterdamse School had waarschijnlijk nooit verwacht dat ze in 1916 langzaam aan de macht zouden overnemen in het Amsterdamse architectengenootschap Architectura et Amicitia. Als nieuwe stroming hadden zij grote en politieke idealen om tot vernieuwende architectuur en stedenbouw te komen.

Voor deze vriendenclub werd het namelijk tijd om van tradities weg te stappen. Weg van alle oude vormen en grijze kleuren die in ons kikkerlandje werden gebruikt. Dit deden ze door te zoeken naar nieuwe vormen. Vormen die beter zouden passen bij hun maatschappijvisie. Dit wilden ze echter anders oplossen dan de aanpak van Berlage. Berlage had namelijk een eeind gemaakt aan de traditionele, op het verleden geïnspireerde vormgeving. Maar deze aanpak was erg zakelijk en sober. De jonge Amsterdamse School-architecten wilden juist met hun uitbundige en dynamische architectuur het straatbeeld decoreren en veranderen. Het is dan ook niet zo raar dat hun bouwwerken daarom erg herkenbaar zijn aan hun expressieve kleur- en materiaalgebruik. Met hun rijke versiering wisten deze jonge architecten hun omgeving, zowel buiten als binnenshuis, te bepalen en te bespelen.

Hoewel dit veel positieve reacties onder het volk bracht, was niet iedereen weg van de Amsterdamse School stijl. Enkele waren namelijk verbaast en vonden dat iemand die tradities en oude principes breekt simpelweg krankzinnig is.

Michel de Klerk

Niet iedereen vond deze jonge architecten krankzinnig. Eén van de belangrijkste leden van de Amsterdamse School, en de architect van Het Schip, was Michel de Klerk. Geboren in 1884 op de Zwanenburgwal. Zijn fans zagen hem als een genie. Iemand die de weg wees in de vormgeving van de moderne en dynamische stad. Hij ontwierp niet alleen de gevels van Het Schip en de woningen, maar ook het interieur. Van een postkantoor tot de details in het glas-in-lood. Niet zo raar ook, want de architecten van de Amsterdamse School ontwierpen veel meer dan alleen maar gebouwen. Ze streefden naar een totale visie voor het straatbeeld. Daarom werd veel straatmeubilair door architecten en vormgevers in de Amsterdamse School-stijl ontworpen.

Kan jij niet wachten om meer te weten te komen over deze invloedrijke architecten en hun stijl? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum