Museum informatie

Museum het Petershuis
Niersstraat 2
6591 CB
Gennep

0485-514400
petershuis@ziggo.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 13:30 17:00
Donderdag 13:30 17:00
Vrijdag 13:30 17:00
Zaterdag 13:30 17:00
Zondag 13:30 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Entree Gratis
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum het Petershuis


Noord-Limburg

In Museum het Petershuis is van alles te ontdekken. In dit streekmuseum zijn verschillende archeologische vondsten, maquettes en historische informatie over Gennep en de regio te vinden. Samen met het stadhuis van Gennep, het gemeentekantoor, de oude kerktoren van de Sint-Martinuskerk en de Nederlands-Hervormde kerk aan de Markt vormt het museum een belangrijk deel van het stadsgezicht van Gennep.

Een museum voor zowel volwassenen als voor kinderen. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig wisselexposities te bezichtigen in Museum het Petershuis. Ieder jaar zijn er ruim acht tot tien wisselexposities. Hierin worden werken van hedendaagse kunstenaars geëxposeerd of staat er een actueel thema in de belangstelling. Hierdoor wordt het museum een plek waar verleden en heden elkaar (letterlijk) ontmoeten.

Voor basisscholen in de omgeving zijn er onder andere educatieve programma’s die door de vrijwilligers van het museum worden verzorgd.

Het pand

In het Noord-Limburgse stadje Gennep staan vandaag de dag nog maar twee laat-middeleeuwse huizen. In één van die huizen is Museum het Petershuis gevestigd. Dat het gebouw er al een aantal eeuwen staat, is dan ook duidelijk te zien aan de laatgotische bouwstijl. De hoge trapgevels, het steile dakje en de voorgevel met korfboognissen verraden het verre verleden van het pand. Eenmaal binnen merk je als bezoeker op dat het gebouw alleen maar houten trappen heeft en een gewelvenkelder heeft.

Het pand was dan ook oorspronkelijk gemaakt als pakhuis in de tijd dat Nederland door een hongersnood werd geteisterd. Het pakhuis diende een paar jaren later pas gebruikt als een woonhuis. Zo werd het in 1562 voor het eerst bewoond door een koopman, maar hebben er onder andere ook een burgemeester en een schoolmeester gewoond. In 1915 wordt het pand gekocht door de weduwe van Genneps burgemeester Th. H. Peters.

Prof. Dr. Johan Peters

Wanneer de weduwe in 1930 overlijdt, krijgt de oudste van haar drie zonen het huis: Prof. Dr. Johan Peters. Een dokter die inmiddels in zijn eigen kliniek in de Verenigde Staten werkte en later met zijn vrouw naar Zwitserland verhuisde. In 1964 overleed Johan Peters in Zwitserland. Uit zijn testament bleek dat hij het pand aan de Gennepse gemeente schonk. Dit pand werd door de Professor Johan Peters Stichting gerenoveerd in 1980 waarna het in 1983 als Streekmuseum Gennep werd gebruikt. Uiteindelijk veranderde het museum in 2000 zijn naam in Museum het Petershuis.

Kan jij niet wachten om dit museum een bezoekje te brengen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less