Museum informatie

Museum het Petershuis
Niersstraat 2
6591 CB
Gennep

0485-514400
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree (vrijwillige bijdrage) Gratis
Let op: dit zijn de openingstijden voor de wintermaanden. Vanaf 15 maart gaan de openingstijden voor de zomermaanden in. Het museum is dan tot 17:00 geopend in plaats van 16:30.
starTe zien op MuseumTV

Museum het Petershuis


Noord-Limburg

In Museum het Petershuis is van alles te ontdekken. In dit museum is veel historische informatie over Gennep en de regio te vinden. Je treft er archeologische vondsten, maquettes, gravures en films. Samen met het stadhuis van Gennep, het gemeentekantoor, de oude kerktoren van de Sint-Martinuskerk en de Protestantse kerk aan de Markt vormt het museum een belangrijk deel van het stadsgezicht van Gennep.

Een museum voor zowel volwassenen als voor kinderen. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselexposities. Ieder jaar zijn er acht tot tien wisselexposities met werken van hedendaagse kunstenaars. Of er staat een actueel thema in de belangstelling. Hierdoor wordt het museum een plek waar verleden en heden elkaar (letterlijk) ontmoeten.

Voor basisscholen in de omgeving zijn er onder andere educatieve programma’s die door de vrijwilligers van het museum worden verzorgd.

Het pand

In het Noord-Limburgse stadje Gennep staan vandaag de dag nog maar twee laat-middeleeuwse huizen. In één daarvan is Museum het Petershuis gevestigd. Dat het gebouw er al een aantal eeuwen staat, is duidelijk te zien aan de laatgotische bouwstijl. De hoge trapgevels, het steile dakje en de voorgevel met korfboognissen verraden het verre verleden van het pand. Eenmaal binnen merk je als bezoeker op dat het gebouw alleen maar houten trappen heeft. Bijzonder is de gewelvenkelder onder het museum, met daarin een prachtige collectie keramiek.

Het pand was oorspronkelijk gemaakt als graanpakhuis, in een tijd dat Nederland door hongersnood werd geteisterd. Naderhand werd het pand gebruikt als woonhuis. Zo werd het in 1562 voor het eerst bewoond door een koopman, maar hebben er onder andere ook een burgemeester en een schoolmeester gewoond. In de loop der jaren is er veel veranderd aan het uiterlijk van het pand; zijn huidige vorm kreeg het omstreeks 1760. In 1915 werd het pand gekocht door de weduwe van Genneps burgemeester Th. H. Peters.

Prof. Dr. Johan Peters

Wanneer de weduwe in 1930 overlijdt, krijgt de oudste van haar drie zonen het huis: Prof. Dr. Johan Peters. Een dokter die inmiddels in zijn eigen kliniek in de Verenigde Staten werkte en later met zijn vrouw naar Zwitserland verhuisde. In 1964 overleed Johan Peters in Zwitserland. Uit zijn testament bleek dat hij het pand aan de Gennepse gemeenschap schonk, met de opdracht er een culturele bestemming aan te geven. De Professor Johan Peters Stichting renoveerde het gebouw in 1980, waarna het in 1983 als Streekmuseum Gennep werd gebruikt. Uiteindelijk veranderde het museum in 2000 zijn naam in Museum het Petershuis.

Kan jij niet wachten om dit museum een bezoekje te brengen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.