Museum informatie

Museum Henriette Polak
’s Gravenhof 4
7201 DN
Zutphen

0575 516 878
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Singleticket Stedelijk Museum Zutphen of Museum Henriette Polak€9
Singleticket met CJP-pas€4.5
Combiticket€15
Combiticket met CJP-pas€7.75
Kinderen tot 12 jaar Gratis
Vrienden Musea Zutphen Gratis
Museumkaart Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
VIP-pas Bank Giro Loterij Gratis
ICOM Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Henriette Polak


Musea Zutphen

Moderne en klassieke kunst: het is haast een wereld van verschil. De een is heel abstract terwijl de ander streeft naar perfectie. Twee tegenstrijdige stijlen die vaak zo ver mogelijk uit elkaar worden gehouden. Toch is dit niet altijd het geval. Museum Henriette Polak is het museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland.

Dit museum is onderdeel van Musea Zutphen. Zij onderhouden zowel het Museum Henriette Polak als het Stedelijk Museum Zutphen. Dit met de intentie dat kennis, waardering en beleving van kunst, cultuur en geschiedenis nodig zijn voor iemand zijn persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Met deze overtuiging in het achterhoofd hoopt Musea Zutphen dé plek te worden waar geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit samenkomen.

Dit wordt gedaan door de rijke geschiedenis van Zutphen te vertellen in het Stedelijk Museum. In het Museum Henriette Polak daarentegen worden verschillende kunstwerken tentoongesteld. De collectie bestaat voornamelijk uit veel kunstenaarsportretten. Portretten die het verhaal van de maker en de geportretteerde en hun plek in de Nederlandse kunstgeschiedenis vertellen.

Henriette Polak

Het museum heeft zijn naam te danken aan Henriette Antoinette Polak-Schwarz. Een Nederlandse humanistische bestuurder, firmant en kunstbeschermer. Henriette was gehuwd met de jurist en filosoof Leo Polak, die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam in het concentratiekamp Sachsenhausen bij Oranienburg. Na de oorlog werd ze erg actief binnen het Humanistisch Verbond. Henriette was dan ook de drijvende kracht bij de totstandkoming van het A.H. Gerhardhuis. Dit is een humanistisch verzorgingshuis voor ouderen in Amsterdam.

In 1968 schonk Henriette de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem 100.000 dollar voor de stichting van een ‘Prof. Leo Polak-fonds voor onderzoek naar humaniora’. Dit deed ze ter herinnering aan haar overleden man, die hoogleraar in de rechten en filosoof was aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tegenwoordig wordt ze ook wel ‘’de moeder van het Humanistische Verbond’’ genoemd. Dit komt door haar bijdrage aan de totstandkoming van deze vereniging op humanistische grondslag. Uiteindelijk overleed Henriette in 1974 op 80-jarige leeftijd in Amsterdam.

Oprichting van het museum

Hoewel Henriette de opening van het museum zelf niet mee heeft gemaakt, is zij wel degene die het museum is gestart. Door een vriendschap met kunstenaar Joop Sjollema in 1964, raakte ze ervan overtuigd dat er een noodzaak was om een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst die zich wortelt in de academische traditie. Dit ging tegen de tijdsgeest in, want vooral abstracte en conceptuele kunst stond toen in de belangstelling.

Zo ontstond de Stichting Henriette Antoinette, die begon met het verzamelen van een collectie modern-klassieke kunstwerken. Daarin werd werk opgenomen van onder meer de kunstenaars Constant Nieuwenhuijs, Kees Maks, Wim Oepts, Kees Verwey, Jan Wiegers en Nicolaas Wijnberg.

Kan jij niet wachten om deze kunstwerken met je eigen ogen te bewonderen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum