Museum informatie

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP
Haarlem

023 – 542 24 27
info@museumhaarlem.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag 12:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00
Zondag 12:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €7.00
Kinderen t/m 17 jaar Gratis
HaarlemPas Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum Haarlem


Het stadsmuseum van Haarlem

Haarlem: het is door de geschiedenis heen een welvarend en machtige plek in Nederland geweest. Maar wat weten we nou eigenlijk van Haarlem af? In het Museum Haarlem is dit allemaal te ontdekken. Leer Haarlem pas echt kennen en duik in de stadsgeschiedenis van dit bekende plaatsje.

Samen met meer dan 100 vrijwilligers vertelt het museum het verhaal van de recente en de oude geschiedenis van de stad en zijn omgeving.

Het ontstaan

Op 25 augustus 175 werd het museum opgericht. Het Historisch Museum voor Zuid-Kennemerland: zo heette het in het begin nog. Tot 1988 had dit nieuwe museum echter nog gebouw om hun tentoonstellingen in te organiseren. In principe bestond het museum wel op papier, maar niet op één fysieke locatie. Wel werden er af en toe tentoonstellingen op locaties gehouden die op dat moment beschikbaar waren. In 1988 kreeg het museum, samen met het ABC architectuurcentrum Haarlem, eindelijk een ruimte tot hen beschikking. Een kleine ruimte aan het Groot Heiligland.

In 2005 werd de naam veranderd in het Historisch Museum Haarlem. En in 2011 kreeg dit erkende museum zijn eerste verdieping. Omdat het museum de bezoekers wil informeren over de geschiedenis en het heden van Haarlem, en hen zo wil prikkelen en uitnodigen om hier op een nieuwe manier naar te kijken, is het museum in 2012 gestart met de transitie naar Museum Haarlem.

Tegenwoordig is het museum gevestigd in twee gebouwen. Een deel is te vinden in het voormalige Sint Elisabeth Gasthuis. Een prachtig gebouw uit 1581. De rest van het museum is te vinden in het voormalige gasthuis aan het Groot Heiligland. Vandaag de dag worden hier nog altijd de bezoekers van het museum ontvangen en zijn hier regelmatig Gasthuisexposities te zien. Dit zijn tijdelijke tentoonstellingen die Museum Haarlem, samen met andere instellingen en bedrijven, organiseert.

Rijke geschiedenis

Het museum beschikt over de eerder genoemde wisselende tentoonstellingen. Hier komt een thema uit de geschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland aan bod, maar ook Haarlemse kunstenaars. In het museum is er echter ook een vaste tentoonstelling. In deze vaste tentoonstelling worden acht eeuwen aan stad- en streekgeschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland in beeld gebracht. Zo komt in deze tentoonstelling bijvoorbeeld de Gouden Eeuw aan bod, toen Haarlem één van de machtigste en rijkste steden van Holland was. Maar ook de 19de eeuw wordt goed belicht. Haarlem kende toen veel industrialisatie en ging een nieuwe en rijke periode tegemoet. Deze tentoonstelling is onderverdeeld in zes verschillende thema’s, namelijk werken, wonen, macht, geloof, kunst en wetenschap.

Kan jij niet wachten om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van Haarlem? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less