Museum informatie

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP
Haarlem

023 – 542 24 27

Openingstijden

DagVanTot
Maandag12:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.50
Jongeren 13 t/m 18 jaar€5.50
Jeugd t/m 12 jaar, Haarlem Pas, Museumkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Museum Haarlem


Museum Haarlem is hét stadsmuseum van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Het museum vertelt het verhaal van de recente en de oude geschiedenis van de stad en zijn omgeving.

Missie

Museum Haarlem heeft als missie om de inwoners van de stad met elkaar te verbinden. Het museum wil een levendig en inspirerend museum zijn dat een actieve rol speelt in de stad, een instelling dat in samenspel met de bevolking wordt gecreëerd en waar bezoekers enthousiast worden gemaakt voor de geschiedenis.

Het ontstaan

Op 25 augustus 1975 werd het museum opgericht. Het Historisch Museum voor Zuid-Kennemerland: zo heette het in het begin nog. Tot 1988 had dit nieuwe museum echter nog geen gebouw om hun tentoonstellingen in te organiseren. In principe bestond het museum wel op papier, maar niet op een fysieke locatie. Wel werden er af en toe tentoonstellingen op locaties gehouden die op dat moment beschikbaar waren. In 1988 kreeg het museum, samen met het ABC architectuurcentrum Haarlem, eindelijk een ruimte tot hen beschikking. Een kleine ruimte aan het Groot Heiligland.

Rijke geschiedenis

Het museum beschikt over wisselende tentoonstellingen. Er komen een thema’s uit de geschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland aan bod en ook Haarlemse kunstenaars. In het museum is er ook een vaste tentoonstelling. In deze vaste tentoonstelling worden acht eeuwen aan stad- en streekgeschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland in beeld gebracht. Zo komt bijvoorbeeld de Gouden Eeuw aan bod, toen Haarlem één van de machtigste en rijkste steden van Holland was. Ook de 19de eeuw wordt belicht. Haarlem kende toen veel industrialisatie en ging een nieuwe en rijke periode tegemoet. Deze tentoonstelling is onderverdeeld in zes verschillende thema’s, namelijk werken, wonen, macht, geloof, kunst en wetenschap.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.