Museum informatie

Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC
Amersfoort

033-247 11 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€16.00
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
Studentenpas€7.5
CJP€7.5
Museumkaart€3.5
ICOM, Rembrandtpas, Leden van OVF en Vrienden van Museum Flehite Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Flehite


Een kunsthistorisch museum

Amersfoort: een stad met een ontzettend rijke geschiedenis aan cultuur en kunst. Misschien heb je er nooit eerder bij stil gestaan wat er zich door de jaren heen, op het gebied van kunst en cultuur, allemaal in deze stad heeft plaatsgevonden? Dit allemaal en nog veel meer is te ontdekken in Museum Flehite.

Hét kunst- en cultuurhistorische museum voor de Utrechtse stad Amersfoort en Eemland. Zo kan je Museum Flehite het beste noemen. Samen met Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en het Architectuurcentrum FASadE maakt het museum deel uit van de Stichting Amersfoort in C. Het museum ontwikkelt zich nog altijd tot een plek waar regelmatig aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van Amersfoort.

Oudheidkundige Vereniging Flehite

Het museum werd voor het eerst opgericht in 1880. Meer dan honderd jaar geleden maakte de Oudheidkundige Vereniging Flehite namelijk de start voor Museum Flehite. Een start die in samenwerking ging met de historische vereniging voor Amersfoort en Eemland. Een vereniging die is opgericht in 1878. Twee jaar later begon deze vereniging aan Museum Flehite.

Het museum is vernoemd naar de oude gouw Flehite, ook wel Flethite. De Oudheidkundige Vereniging Flehite heeft het museum uiteindelijk tot in 1976 beheerd. Daarna ontstond er namelijk een aparte stichting.

Het museum is sinds 1890 gevestigd in de huidige drie middeleeuwse gebouwen aan de Breestraat. Hier zijn nog altijd ruim 24.000 voorwerpen te bezichtigen. Van schilderijen, tekeningen en prenten tot voorwerpen van zilver, hout, ijzer, papier en kunststof. Van de meest kostbare tot de meest eenvoudigste voorwerpen. Het museum toont altijd weer een andere tentoonstelling die aandacht besteed aan nationale en internationale kunst uit 1850 tot 1950.

Een bijzonder pand

Het pand waarin Museum Flehite zich bevind, is gebouwd rond 1540. Door de jaren heen is het pand voor meerdere doelen gebruikt. Van woonhuis tot een militair hospitaal. Op het pand staat het stadsgezicht van Matthias Withoos, een Nederlands kunstschilder van onder andere stillevens en stadsgezichten, uit 1671 afgebeeld.

Het pand is een echte Amersfoortse muurhuis. Dit houd in dat het gebouw nog altijd in verbinding staat met de eerste stadsmuur, die rond 1300 was aangelegd. Toen de stad in de 14de eeuw groeide, was er meer grondgebied nodig. Om deze reden werden er oude stukken muur van de stadsmuur afgebroken, maar het fundament bleef zitten. Op die ondergrondse muurresten werden in 1540 woonhuizen gebouwd. Dit zijn de zogenoemde muurhuizen.

Kan jij niet wachten om meer te weten te komen over de kunst- en cultuurgeschiedenis van Amersfoort? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.