Museum informatie

Escher in Het Paleis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€11.50
Studenten€10.50
Jongeren (13 t/m 17 jaar)€8.50
Kinderen (7 t/m 12 jaar)€6.50
Kinderen (t/m 6 jaar) Gratis
ICOM Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Escher in Het Paleis


Bij Het Museum Escher in het Paleis in Den Haag krijg je de kans om de meest bekende werken van M.C. Escher (1898-1971) te bewonderen. Wat dit nog specialer maakt, is dat deze prenten zich bevinden in het voormalige winterpaleis van wijlen prinses Emma, de moeder van koningin Wilhelmina. Hoewel dit paleis tegenwoordig niet meer door leden van het Koninklijk Huis wordt bewoond, speelt het nog steeds een centrale rol tijdens Prinsjesdag, wanneer de Koninklijke familie langs het paleis rijdt voordat ze de Troonrede voorlezen. Het werk van Escher kun je hier bewonderen, en zijn topstukken, zoals de litho “Relativiteit,” maken deel uit van de collectie. Maar dat is nog niet alles. Bij Het Museum Escher in het Paleis worden vrijwel alle grafische kunstwerken van Escher tentoongesteld, inclusief werken uit zijn vroege carrière, Italiaanse landschappen, stillevens en diverse studietekeningen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Escher in het Paleis

witregel

De denkwijze van Escher

Het Museum Escher in het Paleis in Den Haag biedt meer dan alleen passieve observatie. Hier kun je jezelf onderdompelen in de denkwijze van Escher. Je krijgt de kans om met eigen ogen te zien hoe Escher abstracte constructies en onwerkelijke realiteiten creëerde. In 1992 gaf de gemeente Den Haag dit paleis een museale bestemming als onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag. In de beginperiode waren er tentoonstellingen met werken van kunstenaars zoals Rodin en Frida Kahlo. Zelfs meubels van Maison Krul werden tentoongesteld.

Een paleis vol grafische kunst

Sinds 16 november 2002 wordt het museum beheerd door de ‘Stichting Escher in Het Paleis’ en is het volledig gewijd aan de 20e-eeuwse grafische kunst van M.C. Escher, die omringd wordt door een goed bewaarde 19e-eeuwse entourage. De Amerikaanse kunstenaar Donald Judd ontwierp de parketvloeren op de begane grond en de eerste verdieping. Daarnaast heeft de Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem maar liefst vijftien unieke kroonluchters ontworpen voor de voormalige koninklijke vertrekken in Het Paleis. Zo vind je in de balzaal een immense ster die eindeloos wordt weerspiegeld tussen twee spiegels. In andere zalen zie je een doodshoofd, een haai en een zeepaardje boven het werk van Escher.

De collectie van Escher in het Paleis

Met meer dan 120 werken in ‘Escher in Het Paleis’ kun je afdrukken bewonderen van bijna zijn volledige oeuvre. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de zeven meter lange “Metamorfose III,” een houtsnede die door middel van een bijzondere, ronde opstelling aan het publiek wordt getoond om de koppeling van eeuwigheid en oneindigheid te ervaren. Naast de beroemde prenten kun je in ‘Escher in Het Paleis’ ook vroeg werk bewonderen, zoals Italiaanse landschappen, studietekeningen van Moorse mozaïeken en stillevens. Door middel van houtblokken en lithostenen wordt Escher’s werkwijze uitgelegd. Op de tweede etage is een interactieve tentoonstelling ingericht met als thema ‘Kijken als Escher,’ waar je onder andere de kamer van Escher vindt, waar kinderen groter lijken dan hun ouders, een video die je onderdompelt in de wereld van Escher, en een ‘onmogelijke kubus.’ Met speciale ‘Escher Games’ kun je je kennis over Escher testen en spelen met zijn werk.

Jouw bezoek aan Escher in het Paleis

Het Escher museum is gemakkelijk bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station van Den Haag en Station Den Haag Hollands Spoor kun je verschillende trams nemen om het museum te bereiken. Als je met de auto komt, is er parkeergelegenheid in de nabijgelegen parkeergarage Museumkwartier. Voor de meest actuele informatie over openingstijden en lopende tentoonstellingen kijk je op de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen bekijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum