Museum informatie

Museum de Zwarte Tulp
Grachtweg 2A
2161 HN
Lisse

0252 41 79 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Kinderen (0 t/m 14 jaar) Gratis
Kinderen (15 t/m 18 jaar)€3.5
Studenten€3.5
Scholieren (en begeleiders scholieren)€3.5
Begeleiders (van blinden/slechtzienden en mantelzorgers) Gratis
Rolstoelgebruikers€3.5
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
Vrienden van het museum Gratis
Gildeleden (toegang voor twee personen) Gratis
Het museum is gesloten op Koningsdag, de laatste donderdag van september tijdens de Harddraverij Lisse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op 13 april tijdens het Bloemencorso sluit het museum om 13.00 uur. Op 24 december en Oudejaarsdag sluit het museum om 15.00 uur. Let op: 1e en 2e Paasdag zijn we open en Hemelvaartdag en 1e Pinksterdag ook!
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum de Zwarte Tulp


Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont alles over de bloemencultuur in Nederland. Duik in deze eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land, wetenschappelijke onderzoeken, de export en het toerisme rondom bloemen. Daarnaast kun je als bezoeker prachtige werken bewonderen van kunstenaars die zich door de eeuwen heen door bolgewassen hebben laten inspireren. 

In 1985 is het museum opgericht. Het bevindt zich in een gebouw wat ooit als bollenschuur werd gebruikt. Bij het museum horen 20ste-eeuwse directiekamers van een Kalksteenfabriek en een museumtuin waar een variatie aan bolgewassen bloeit.

Ook is er een museumwinkel waar je producten kunt kopen en wat kunt drinken. 

Tentoonstellingen

Het museum toont een vaste tentoonstelling die uit vier delen bestaat. 

Werken op het land

Ooit startte Museum de Zwarte Tulp als streekmuseum. Toen werden er onder andere gereedschappen en producten getoond die een kijkje in de levens van kwekers gaven. Nog steeds wordt er in het museum aandacht besteed aan de werktuigen die gebruikt worden, de teelt die zich ontwikkeld en de manier waarop de bollenkwekers de beste Nederlandse bloembollen produceren. 

Tulpenhandel

De tulp werd in 1594 geïntroduceerd. Door een tijdlijn kom je erachter op welke manier bloembollen in de daaropvolgende eeuwen met de Nederlandse geschiedenis verweven zijn. Ook worden er objecten getoont die elk het verhaal van de bloembollen verdeling vertellen. 

Beeldende kunst

Museum de Zwarte Tulp bezit onder andere de kunstcollectie ‘Nieuwenhuis’ en ‘Witte Zwaan’. De collectie Nieuwenhuis bestaat uit een particuliere verzameling, bestaande uit meer dan 700 historische prenten van bol- en knolgewassen. De oudste prent uit deze collectie dateert uit 1568. De collectie Witte Zwaan bestaat uit een volledig georiënteerde collectie voorjaarsbloeiende bolgewassen. Denk hierbij aan schilderijen, glas, keramiek, zilver, textiel en meubilair.

Toegepaste kunst

Het museum heeft een collectie van meer dan 440 bloemenglazen. De Zwitserse Marianne Wyler-Meyer heeft deels voor deze collectie gezorgd door het sparen van parfumflesjes, vazen en hyacinten- en krokusglazen. Nadat zij in 2000 overleden is heeft echtgenoot Hans Peter Wyler haar collectie bloembollenglazen aan Museum de Zwarte Tulp geschonken. Een ander deel van de collectie bestaat uit een verzameling van Josefine Boers. Zij spaarde voornamelijk krokuspotten die in de jaren 50 gemaakt zijn. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.