Museum informatie

Museum De Wemme
Burg.Tonckensstraat 49
7921 KB
Zuidwolde

0528 37 33 32
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:3017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
CJP€2.50
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart & Cultuurkaart Gratis
Het museum is open tot 31 oktober 2022.
starTe zien op MuseumTV

Museum De Wemme


Museum De Wemme is een cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum. Het museum bevindt zich in een oude boerderij in het Drentse dorp Zuidwolde.

Handkarren

Van 1850 tot 1960 waren handkarren niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het geratel van de wielen en het geschreeuw van venters was dagelijks hoorbaar in de dorpen en steden. Museum De Wemme heeft een grote collectie van dit soort handkarren. Elk jaar wordt één van deze meer dan vijftig handkarren in het zonnetje gezet. Daarnaast wordt een beperkt aantal andere karren tentoongesteld. Bij iedere kar is een kleine uitstalling van spullen die met de kar te maken hebben.

Tuin

Ieder jaar is in de tuin een tentoonstelling te bezichtigen, die is ingericht door een lokale of regionale kunstenaar. Op het terras is het heerlijk vertoeven met iets te drinken of een boerenijsje. Reis af naar Zuidwolde en ontdek de rijke collectie van Museum De Wemme. Wandel door de tuin, bekijk de handkarren en bezoek de jaarlijks wisselende tentoonstellingen!

De geschiedenis van Museum De Wemme

Het museum dankt zijn naam aan de oude buurtschap Wemmenhove. Op een kaart uit 1612 wordt deze naam voor het eerst officieel gebruikt. Met een beetje fantasie kunnen we bedenken dat de naam Wemmenhove is ontstaan door een samentrekking van wimme (muur van stro, afgewerkt met leem) en hoeve.

Toen het pand geen boerderij meer was, was er een tijd een lijstenmakerij in gevestigd. De eigenaar bood aan de Nederlandse Handkarren Stichting ruimte om hier hun verzameling handkarren te stallen. Toen de gemeente Zuidwolde in 1983 het pand opkocht en er een museumbestemming van maakte, nam zij de handkarren over.

Dit was het begin van een groot aantal exposities gebaseerd op verschillende thema’s, met daarnaast aandacht voor de handkarren. In 1999 brandde de boerderij tot op de grond toe af. Veel kostbaar materiaal ging verloren. Door grote inspanning van bestuur en vrijwilligers, medewerking van vele instanties en een spontaan opgezette inzamelingsactie onder de bevolking, kon het museum in juni 2001 opnieuw zijn poorten openen voor het publiek.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum