Museum informatie

Museum De Vondst
Raadhuisplein 20
6411 HK
Heerlen

045 560 5002
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum De Vondst


Centrum voor Archeologie in Limburg

Zoeken naar sporen uit het verleden: omdat het interessant is, of omdat je meer over je voorouders wilt weten. Of omdat je je eigen geschiedenis beter wilt begrijpen. Of omdat je verbindingen wilt leggen tussen heden, verleden en toekomst. Bij De Vondst in Heerlen ben je daarvoor aan het goede adres! Museum De Vondst is het centrum voor archeologie in Limburg. Het is dus geen museum, maar veel meer dan alleen een archeologisch depot: het is dé plek in Limburg voor iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden! Je kan hier ontdekken wat er allemaal moet gebeuren voordat een archeologische vondst in een museumvitrine belandt. Je kunt hier letterlijk graven naar je eigen geschiedenis!

De Vondst is een echte ‘beleef’-plek. Je kunt hier zelf ervaren wat er allemaal bij archeologie komt kijken. Je beleeft wat er gebeurt vanaf het graafwerk tot het moment dat iets tentoongesteld wordt. Van vondst tot vitrine dus!

Veldwerk én denkwerk

Archeologie begint natuurlijk met veldwerk. Daarna ga je de vondst determineren; denkwerk dus. Tot slot volgt het conserveren en restaureren. In De Vondst is dat niet anders! Je maakt er alle stappen van het archeologische proces mee en als je wilt mag je zelf meedoen. Zo kun je bijvoorbeeld een archeologische vondst sorteren, op zoek naar schatten tussen het opgegraven materiaal. Je onderzoekt, past en vergelijkt – net als een echte archeoloog!

Kijk de restauratoren op de vingers

In het restauratieatelier Restaura werken archeologen en andere specialisten. Zij onderzoeken, conserveren en restaureren archeologische voorwerpen. Door een glazen wand kun je hen live op de vingers kijken. Foto’s, teksten en filmpjes geven je verdere uitleg over wat de restauratoren doen. Wil je nog meer te weten komen? Dan kan je een rondleiding volgen in het restauratieatelier.

Duik in het depot

Eindeloos veel schatten uit het verleden worden geregistreerd, gedocumenteerd en beheerd in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Dit archeologisch depot is een onderdeel van museum De Vondst. Wetenschappers, maar ook amateurarcheologen en anderen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Limburg, kunnen de materialen en het archief op afspraak raadplegen. Tijdens een rondleiding op woensdagmiddag krijg je een goede indruk van het depot en zijn vondsten. Klik hier om naar de website te gaan.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.