Museum informatie

Museum de Scheper

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen van 13 t/m 18 jaar€2.50
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Groepen (Minder dan 10 personen)€4.00
Museumkaart Gratis
Donateurs Gratis
Rondleiding museum (maximaal 20 personen)€15.00
Rondleiding door dorp (maximaal 10 personen)€17.50
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum de Scheper


Stichting de Scheper

Van vondsten uit tijden voor de sauriërs tot gebruiksvoorwerpen uit eind vorige eeuw. Af en toe afgewisseld met een expositie over beeldende kunst of een historisch onderwerp. In Museum de Scheper is de hele geschiedenis van Eibergen te bewonderen.

Een museum die de historie over Eibergen en omgeving verteld. De Achterhoek heeft een grote geologische, archeologische en historische rijkdom. Met name in het noordoosten zijn ontzettend veel vondsten gedaan. De Amateurarcheoloog en –historicus Herman Schepers verzameld al deze vondsten al sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze verzamelingen heeft hij ook gedocumenteerd. Dit heeft gezorgd voor de opening van Museum de Scheper.

Het museum wordt geëxploiteerd door Stichting de Scheper. Door 45 vrijwilligers is het mogelijk om Museum de Scheper te verzorgen op het gebied van beheer, behoud, registratie, veiligheid, publieksbenadering, projecten, exposities, onderhoud en geschiedbeoefening. De collectie in het museum is echter eigendom van de Gemeente Berkelland.

Boerderij de Vuurrever

Museum de Scheper is gelegen in een villa en een authentieke boerderij die naast elkaar staan. Dit maakt het een uniek museum in Nederland.

De boerderij maakte echter later pas deel uit van het museum. Boerderij de Vuurrever in Haarlo zou in 1989 namelijk afgebroken worden. Iets wat de aandacht trok van de amateurarcheoloog en –historicus Herman Schepers. Hij kampte toen al met het probleem dat er steeds een groter ruimtegebrek ontstond in het huidige museum in de villa. Schepers benaderde daarom het gemeentebestuur met het voorstel om het boerderijtje te laten herbouwen in Eibergen en in te richten als museum.

6 juli 1993: de gemeente Eibergen stelde een bedrag beschikbaar voor het plan van Scheper. De gemeente zou echter wel eigenaar van de collectie worden en het gebouw de Vuurrever zou onderdeel worden van deze collectie. In april 1994 begon het graafwerk voor boerderij de Vuurrever.

Rijke collectie

Tegenwoordig zijn er meer dan 30.000 objecten te aanschouwen in Museum de Scheper. De collectie is zeer divers en belicht haast alle tijden. Van het landschap van de Achterhoek door de jaren heen tot de archeologie en het dagelijkse leven in dit gebied. Ontdek de klederdracht die ze daar vroeger droegen of ontdek wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal afspeelde. Analyseer de plattegrond van Eibergen, waarop is aangegeven waar Duitsers zaten, waar NSB-ers woonden en waar Joden ondergedoken zaten. In Eibergen werd ook een editie van de verzetskrant Trouw gedrukt.

Kan jij niet wachten om de geschiedenis van Eibergen in te duiken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.