Museum de Schat van Simpelveld

Museumkaart€4
Groepen€6
Rondleidingen€25
Museum de Schat van Simpelveld is gesloten tijdens carnaval, Eerste Kerstdag en nieuwjaar.
starTe zien op MuseumTV

Museum de Schat van Simpelveld

In het Limburgse Simpelveld vind je Museum de Schat van Simpelveld. Het museum is gevestigd in een kloostergebouw, Huize Loreto. De Zusters van het Arme Kind Jezus namen hun intrek in dit gebouw nadat zij vertrokken uit Duitsland. Vanuit Simpelveld werd de kloostergemeenschap van de Zusters georganiseerd, verspreid en bestuurd.

Het museum met de schatten van de Zusters

In 2012 vertrekken de Zusters van het Arme Kind Jezus uit Simpelveld en verhuizen terug naar Aken. Zes jaar later wordt Museum de Schat van Simpelveld geopend. Het museum bevindt zich in het kloostergebouw waar de Zusters verbleven. Hierdoor krijg je een uniek inkijkje in deze gesloten kloostergemeenschap. Zo leer je bijvoorbeeld oprichtster Clara Fey kennen. Je kan in het museum zelfs haar kamer bezoeken. Ook de stoel waar zij in overlijdt, is nog te zien in Museum de Schat van Simpelveld.

De handgemaakte paramenten in Museum de Schat van Simpelveld

Naast dat de Zusters zorg droegen voor kinderen afkomstig uit minder welgestelde gezinnen, beschikten zij ook over een pensionaat en school. Om dit te kunnen bekostigen, waren de Zusters afhankelijk van diverse inkomsten. De grootste inkomstenbron ontstaat per toeval als een Zuster beslist om handgeborduurde paramenten te maken. Deze worden uiteindelijk ook gemaakt en verkocht voor andere parochies.

Ook zo benieuwd naar wat voor bijzondere schatten jij kan vinden in Simpelveld? Onze mini-documentaire over Museum de Schat van Simpelveld geeft jou alvast een uniek inkijkje. Meer algemene informatie vind je overigens ook op de website van het museum.