Museum informatie

Museum de Roos
Markt 46
4931 BT
Geertruidenberg

0162-517689
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag11:0015:00
Vrijdag11:0015:00
Zaterdag11:0016:00
Zondag13:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€4.00
Kinderen tot 12 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum de Roos


Stadsgeschiedenis

Geertruidenberg: een gemeente in Noord-Brabant. Misschien heb je er wel eens van gehoord? Een gemeente met een ontzettend rijke geschiedenis. In Museum de Roos ontdek je alles over de interessante en historische gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden.

Het is een van de oudste gebouwen van de Noord-Brabantse gemeente Geertruidenberg. Zo ver we weten stamt het gebouw namelijk uit de 16e en 17e eeuw. Dit komt namelijk voort uit een zeer bijzondere vondst. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden in 2002 is in een oude woonlaag een zilveren gehelmde munt gevonden. Deze munt heet ook wel een ‘groot’. Dit heeft de waarde van een halve stuiver. Een munt uit 1378 die van graaf Willem V is geweest. Juist deze vondst doet vermoeden dat het gebouw op zijn minst uit die tijd stamt. Al is er ook het vermoeden dat er al eens eerder is gebouwd op de grond van het huidige museum. Ontdek meer over deze bijzondere geschiedenis in Museum de Roos.

Van herberg naar museum

Het gebouw dankt zijn naam aan de herberg die in de 16e en 17e eeuw hier was gevestigd. De herberg heette namelijk ‘De Roos’. Veel historisch belangrijke personen hebben hier overnacht. Van de, in Rome geboren Spaanse opperbevelhebber, Alexandro Farnese (ook wel de hertog van Parma) tot de nieuwe gouverneur van de stad Geertruidenberg Lanchianzo. Tijdens de belegering van Breda in 1625 logeerde zelfs prins Frederik Hendrik met zijn gevolg in deze herberg.

Wanneer de laatste herbergier in 1663 overlijd, wordt het gebouw aan een dominee verkocht. Hierna volgde nog veel andere bewoners. Tot aan 1823 is ‘De Roos’ bewoond door dominees, een brouwer, een lakenhandelaar, een gouverneurs, een korenmolenaar en een bierbrouwer. Hierna viel het uiteindelijk in handen van Jasper de Bruijn. Hij was een wijnhandelaar en later ook burgemeester van Geertruidenberg. Na zijn dood, erfde zijn zoon en niet veel later zijn kleinzoon het pand. In 1920 schonk zijn kleinzoon het gebouw aan de gemeente Geertruidenberg met de eis om het te bestemmen voor algemeen culturele doeleinden.

Het was pas in 1938, ter ere van het 725 jaar bestaan van de stad, dat er voor het eerst historische voorwerpen werden tentoongesteld. Na verschillende restauraties in de jaren daarna, opende het museum op 3 april 2003 officieel.

Rijke geschiedenis van Geertruidenberg

In het huidige museum is nog altijd de veelzijdige en rijke geschiedenis van Geertruidenberg te bewonderen. Van het merkwaardige stuk Duc d’Alve, een drinkuit van de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog, tot een zeldzame 14e-eeuws strijdzwaard. Of bewonder de collectie voorwerpen die zijn gewijd aan admiraal Johan Zoutman.

Kan jij niet wachten om de geschiedenis van Geertruidenberg te ontdekken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.