Museum informatie

Museum de Proefkolonie
Majoor van Swietenlaan 1a
8382 CE
Frederiksoord

0521 – 725 980
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Maandag10:0017:00
Maandag10:0017:00
Maandag10:0017:00
Maandag10:0017:00
Maandag10:0017:00
Maandag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.5
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Kinderen 5 t/m 12 jaar€4.75
CJP€8
Het museum is ook leuk om te bezoeken voor: Mindervaliden, doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden, grote groepen (Assistentiehonden zijn van harte welkom)
starTe zien op MuseumTV

Museum de Proefkolonie


Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouw koloniën.

Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

De Proefkolonie

Museum De Proefkolonie treft u in Frederiksoord, de eerste ‘proefkolonie’ van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door Johannes van den Bosch. Deze generaal was zo’n tweehonderd jaar geleden Tweede Kamerlid, minister van Staat en vertrouweling van Koning Willem I. Deze visionaire idealist geloofde in de maakbare samenleving en had een ambitieus plan om een einde te maken aan de verpaupering in de steden na het vertrek van Napoleon uit ons land. De kern van zijn oplossing bestond uit het bieden van huisvesting, werk, scholing en zorg binnen nieuw op te richten landbouw koloniën in Drenthe. De koloniën Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen, Ommerschans, Wortel en Merkplas zijn bij UNESCO in Parijs voorgedragen voor de Werelderfgoed status.

Naar Frederiksoord

In korte tijd staan er in Frederiksoord 52 huisjes klaar voor de eerste behoeftige gezinnen uit Holland. Zij reizen per zeilboot naar Blokzijl en vervolgens per ossenkar of te voet door naar Drenthe. Daarna volgen er meer in de omgeving van Wilhelminaoord, Willemsoord, Boschoord, en Wortel in België. Er zijn o.a. scholen, een gaarkeuken, spinnerij. Onderwijs en lidmaatschap van het ziekenfonds is verplicht, waarmee de koloniën een kleine honderd jaar vooruit lopen op de landelijke ontwikkelingen. En wie zich niet aan de regels houdt? Die worden ‘verbannen’ naar de dwangkoloniën in Veenhuizen, Ommerschans of Merksplas in België. En zo worden er in de periode 1818- 1921 ongeveer 80.000 mensen naar het platteland in Drenthe verplaatst, met naar schatting één miljoen nakomelingen nu.

Het landschap

Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes je vervolgens uit, de bijzondere historische erfenis is terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool  en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.