Museum informatie

Museum de Pelgrim
Hofmeijerstraat 1 - 3
7571 DE
Oldenzaal

0541 537 733
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0016:00
Woensdag13:0016:00
Donderdag13:0016:00
Vrijdag13:0016:00
Zaterdag13:0016:00
Zondag14:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.00
Kinderen van 4 tot 13 jaar€2.00
Combikaart: toegang tot Museum de Pelgrim en Museum de Hofnar€6.00
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum de Pelgrim


Stichting Oldenzaalse Musea

Je loopt langs een bijzonder beeldje. Wanneer je ervoor staat, moet je even de tijd nemen om alle details tot je te laten komen. Wanneer je verder loopt zie je een ontzettend lange rozenkrans. Haast iets totaal anders dan een beeldje, maar toch staat het wel in verbinding met elkaar. Beide objecten komen namelijk uit de Rooms-Katholieke kerk. Dit en nog veel meer objecten uit Katholicisme is te ontdekken in Museum de Pelgrim.

Een museum gewijd aan religieus cultureel erfgoed. Dat is precies hoe je Museum de Pelgrim het beste kan omschrijven. Er worden voorwerpen getoond die vroeger in de katholieke kerk werden gebruikt, maar ook voorwerpen die nog altijd worden gebruikt komen ter sprake. Een collectie die wordt verteld aan de hand van verhalen. Want ieder object komt natuurlijk met zijn eigen unieke en bijzondere verhaal. Als bezoeker kijk je je ogen uit in Museum de Pelgrim.

Samen met Museum het Palthe Huis en Museum de Hofnar is Museum de Pelgrim onderdeel van Stichting Oldenzaalse Musea. Een stichting die aan de hand van deze drie verschillende musea de geschiedenis van de stad Oldenzaal vertellen.

Van hobbyverzamelaar naar conservator

De rijke collectie van Museum de Pelgrim is ontstaan door de hobbyverzamelaar mevrouw Achterweust-Siegerink. Door de jaren heen heeft zij veel religieus cultureel erfgoed verzameld. Uiteindelijk werd haar verzameling echter zo groot dat er meer opslagruimte voor nodig was. Doordat kennis en familieleden hun zolderruimte maar al te graag ter beschikking stelde, kon Achterweust met een gerust hart doorgaan met het verzamelen van objecten. Helaas kwam daar niet veel later ook een einde aan. Achterweust had zo veel verzameld dat er weer sprake was van te weinig ruimte.

Na contact met de toenmalige wethouder Lempsink werd er een comité opgericht. Zij hadden als doel om met de verzameling een museum in te richten. Zowel de woningbouwvereniging als de gemeente Oldenzaal werkte hier maar al te graag aan mee. Na enkele jaren werd er dan ook een betaalbare opslagruimte gevonden waar een deel van de collectie permanent tentoongesteld kon worden.

Later werd het comité omgevormd tot een bestuur van de nieuwe opgerichte Stichting Religieuze en Culturele Uitdrukkingsvormen. Museum de Pelgrim opende op 2 februari 2004 voor het eerst haar deuren.

Ben jij benieuwd geworden naar de bijzondere verzameling van mevrouw Achterweust? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum