Het museum De Oude Aarde is opgericht in 1969 door René Boissevain. De eerste stenen die hun plek in het museum vonden waren zelf verzamelde Australische agaten. De mooiste werden in een vitrinekast gezet en konden toen der tijd voor een kwartje bekeken worden. De andere agaten werden in de winkel verkocht.

Expedities

In de jaren die volgden maakte René Boissevain talrijke expedities naar verschillende landen, zoals Australië, Madagaskar, Brazilië etc. Tijdens deze expedities werden er vele schitterende museumstukken mee terug genomen naar het museum in Giethoorn. Ook de opvolgers Leo van der Zalm en de nu huidige eigenaren Frederik Visser en Neeltje Zijlstra zitten niet stil. Het verzamelen van mineralen zit de eigenaren in het bloed. Nog altijd worden er nieuwe stukken aan de collectie toegevoegd.

Mineralen en Stenen

De mineralen in het museum worden gepresenteerd in hun natuurlijke, onbewerkte vorm. Alleen de agaten van René Boissevain en de versteende boomstam zijn doorgezaagd en/of gepolijst. Stenen worden bewerkt om nadruk te leggen op de kleurenpracht die in de stenen verscholen liggen.

Ontdek de wonderlijke vormen, schitterende kleuren en stenen waarvan je niet kon dromen dat ze bestonden, je komt ze allemaal tegen in het schaars verlichte museum. Je vindt hier o.a. het grootste ei ter wereld, de Amethist geode uit Brazilië en de versteende boomstam uit Amerika

Omdat het museum zich in Giethoorn bevindt, is het niet altijd even gemakkelijk om de stukken in het museum te zetten. De meeste stukken zijn per boot en vervolgens per heftakel vervoerd.