Museum informatie

Museum de Looierij
Kerkstraat 33
5101 BB
Dongen

0162-38 71 94
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar€5.00
Museumkaart Gratis
Scholieren met Cambreurpas€2.75
Kinderen vanaf 6 jaar€2.75
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Groepen vanaf 10 personen€4.5
Leerlingen basisonderwijs vanaf 6 jaar€1.00
Leerlingen basisonderwijs 4 tot 6 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum de Looierij


Museum de Looierij staat in het teken van het leven van de gemeenschap van leerlooiers. Van koe tot leer; techniek en mens samen in een gebouw dat looien ademt. Ontdek hoe leer werd gemaakt, ofwel gelooid. Kom hier alles te weten over het looiproces en over het leven in een gemeenschap van looiers. En dit alles in een zeer toepasselijk gebouw: een oude looierij uit 1889.

De Looierij

De Looierij richt zich voornamelijk op het looiproces en het leven van de looiers. Deze onderwerpen worden belicht langs de Looiroute die door het hele museum loopt. In het Nathuis wordt bijvoorbeeld uit de doeken gedaan hoe het looien in zijn werk gaat. Of ervaar in de droogzolder hoe dit natte nieuwe stofje gedroogd wordt. Hoe zorg je er namelijk voor dat het niet gaat schimmelen of misschien wel té droog wordt.

Al is dat niet het enige wat is te ontdekking in Museum De Looierij. Ook het plaatsje Dongen, waarin dit museum is gevestigd, wordt goed in het zonnetje gezet. Door de rijke geschiedenis aan looien die dit dorpje heeft, kun je dus wel zeggen dat twee samen hand-in-hand gaan. Met trots wordt deze geschiedenis daarom ook verteld in Museum De Looierij.

Kunstenaars met Dongense wortels kunnen hun werk exposeren in ’t Nieuwe Nathuis. Deze werken zijn altijd geïnspireerd door leer, looien of een Dongens thema. Hierdoor wordt niet alleen het plaatsje, maar ook zijn kunstenaars in het daglicht geplaatst.

Jong en oud

Ontdek Dongen en de rijke geschiedenis over het looien. Interessant voor zowel volwassen als kinderen. Voor deze laatste groep zijn zelfs speciale activiteiten. Kinderen kunnen in de werkplaats deelnemen. Door middel van verschillende workshops wordt hen de fijne kneepjes van het looien geleerd. Weliswaar een museum voor jong en oud dus.

Ontzettend benieuwd geworden naar het looien en wil je er alles over leren? Bezoek dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.