Museum informatie

Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA
Leiden

+31 (0)71 5165360
info@lakenhal.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Museum De Lakenhal


Het museum is gevestigd in de voormalige Leidse lakenhal uit 1640. Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek. Het museum inspireert en levert een bijdrage aan persoonlijke ontwikkeling. De Lakenhal bezit als gemeentelijke instelling vooral plaatselijke voorwerpen die de Leidse historie in beeld brengen. Zo bezit het museum werk van grote kunstenaars als Rembrandt van Rijn en Lucas van Leyden, maar ook van Leidse kunstenaars als Jan Lievens, Jan Steen, Quiringh van Brekelenkam, Gerrit Dou, Menso Kamerlingh Onnes en H.P Bremmer heeft het museum weer in haar bezit. In het museum is ook een deel toegewijd aan Theo van Doesburg die in Leiden woonde toen in 1917 De Stijl werd opgericht.

De Lakenhal vernieuwt

De restauratie en uitbreiding van het museum zijn gestart op maandag 17 oktober 2016. De verwachte heropening valt in het voorjaar van 2019. Hoogtepunten uit de collectie gaan op reis naar verschillende musea, waaronder het Dordrechts Museum, het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum. Je vindt het actuele overzicht hier.

Het gebouw

Museum de Lakenhal is sinds zijn oprichting in 1874 gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640. In de afgelopen eeuwen heeft het gebouw vele veranderingen ondergaan. Tijdens de beeldenstorm hebben kunstwerken gehangen in het klooster Mariënpoel. In 1574 werden belangrijke historische objecten  in het stadhuis getoond. Het jaar 1640 was het jaar dat de Lakenhal werd gebouwd en in 1820 verliest de Lakenhal de functie van keurhal voor lakense stoffen. Vanaf dat moment wordt de Lakenhal gebruikt als Halle van Manufacturen en cholerahospitaal.

Voordat de Lakenhal een museum werd, werden er een aantal jaren exposities georganiseerd in het Leidse stadhuis. In 1868 wordt de Lakenhal aangewezen als stadsmuseum en in 1869 gaat de verbouwing van start. In 1890 opent het museum haar deuren in de Lakenhal met de opening van de nieuwe Harteveltzaal. De eerste tentoonstellinge presenteerde moderne kunst. Met de opening van de Pape-vleugel in 1922 werd het museum bijna twee keer zo groot.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less