Museum informatie

Museum Collectie Brands
Herenstreek 11
7885 AT
Nieuw-Dordrecht

0591-393400
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
starTe zien op MuseumTV

Museum Collectie Brands


De verzameling

Als er één ding is waar Jans Brands goed in is, dan is dat wel verzamelen. Als baby zat deze verzamelzucht al in hem. De wrapper van een kersenbonbon viel in zijn box. Deze wilde hij vervolgens niet meer afgeven. Vanaf dan stopt het niet. Brands blijft maar verzamelen en verzamelen. In 2011 bestaat zijn collectie uit meer dan 70.000 voorwerpen. De collectie wordt dan overgedragen aan Stichting Collectie Brands, die het in Museum Collectie Brands tentoonstelt.

Aan de basis van Brands’ verzamelzucht ligt zijn wens om dingen te bezitten die niemand anders heeft. Tevens kan hij er niet tegen dat mensen zo veel wegggooien. De verzameldrang van Brands heeft ertoe geleid dat Museum Collectie Brands beschikt over munten, boeken, gewichten, almanakken, en nog veel meer.

Het Museum

Museum Collectie Brands presenteert de verzameling van Brands in de oorspronkelijke boerderij in Nieuw-Dordrecht, waar Jans Brands woonde. Dit was niet altijd het geval. In de jaren ’90 wordt begonnen met het tentoonstellen van de verzameling. Ook wordt de boerderij geschikter gemaakt voor het bewaren van boeken. In 2010 wordt de boerderij volledig gerenoveerd en wordt tevens een tweede gebouw neergezet. In 2011 wordt dit nieuwe gebouw als studiecentrum geopend. De volledige collectie wordt in 2015 als museum geopend.

Topstuk

Jans Brands ziet zelf een 14e eeuws leenmannenregister als het topstuk van zijn verzameling. In dit boekje uit 1379 werden bezittingen bijgehouden. De kerk had in die tijd een hoop bezittingen, en in dit boekje werd bijgehouden wie wat in zijn bezit had. Alles is geschreven op perkament, en de kaft is gemaakt van varkensleer. Dit is het enige complete exemplaar dat is overgebleven.

Museum Collectie Brands biedt een enorme hoeveelheid aan verschillende soorten voorwerpen. Doordat Brands zoveel interesses heeft, is er voor ieder wat wils in het museum.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Collectie Brands.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.