Museum informatie

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH
Utrecht

030-2313835
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€17.00
65+€15.50
Kinderen van 6 t/m 17 jaar€10.00
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Studenten€7.00
CJP/CKV€10.00
Museumkaart€3.00
Vrienden van Museum Catharijneconvent Gratis
BankGiro Loterij VIP-Kaart Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
ICOM Gratis
U-pas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Catharijneconvent


Middeleeuws klooster

Enorme torens, prachtige glas-in-lood-vensters en ontzettend veel schilderijen en kandelaars. In het Museum Catharijneconvent kan je nog altijd genieten van de middeleeuwse sfeer die er hangt. Bewonder bijvoorbeeld de unieke middeleeuwse meesterwerken, een schitterende schatkamer of de zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een eeuwenoud klooster in Utrecht. Het gebouw is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. In dit rijksmuseum kom je alles te weten over de religieuze kunst in Utrecht.

De Catharijnekerk

Het museum is al eeuwenoud en is daarom ook terug te dateren naar de 12de eeuw. Het voormalige klooster, het Catharijneconvent, was vermoedelijk gewijd aan Catharina van Alexandrië. Naast dit klooster was ook een huis, een kerk en een kerkhof voor arme vreemdelingen. De johannieters, zo heet de oorspronkelijke internationale katholieke ridderorde, hadden hier tot 1529 een ziekenhuis op het huidige plein Vredenburg. Het ziekenhuis had vierentwintig bedden. Hiermee was dit het grootste ziekenhuis van de stad.

Hier kwam in 1529 verandering in. De bevolking zwoor trouw aan keizer Karel V. Utrecht werd hierna een klein stukje van het grote Roomse Rijk. De Johannieters moesten het Catharijneconvent verlaten en kregen een kleiner klooster van de karmelieten aan de Lange Nieuwstraat toegewezen. In 1560 werd de Sint-Catharinakerk gebouwd. Het werd een groot bouwwerk in laatgotische stijl.

Door de jaren heen heeft zich nog veel in het Catharijneconvent afgespeeld. Vanaf 1636 werd de kerk uiteindelijk door protestanten gebruikt. Ook werd de Utrechtse universiteit opgericht. Het ziekenhuis werd hierbij een academisch ziekenhuis. Dit was de voorloper van het huidige Universitair Medisch Centrum Utrecht. Rond 1815 werd de Catharijnekerk weer overgenomen door katholieke soldaten, waarna deze in 1842 door de koning werd geschonken aan de katholieke gemeenschap. In 1853 werd de kerk verheven tot kathedraal en in 1855 werd het officieel een parochiekerk.

De collecties

De collectie van Museum Catharijneconvent is verdeeld over zeven verschillende deelcollecties. Zo kom je alles te weten over de beeldhouwkunst, schilderkunst, handschriften en oude drukken, textilia, edelsmeedkunst, een cultuurhistorische collectie en een collectie herinneringsverhalen. Al deze collecties vormen samen de belangrijkste kunst- en cultuurhistorische collectie van het christelijk erfgoed in Nederland.

Grootste Museum van Nederland

Nee, het Catharijneconvent zelf is niet het grootste museum van Nederland. Het museum is in 2016 wel een initiatief gestart naar aanleiding van het boek Kerkinterieurs in Nederland. Er komen zo’n honderd Nederlands kerken in dit boek aan bod en het museum wilde kerken ook in de praktijk toegankelijker gaan maken voor het grote publiek. Zeventien religieus actieve kerken en synagogen die een ‘Michelinster’ verdienen, doen mee aan het project ‘Grootste Museum van Nederland’. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum