Museum informatie

Museum Bussemakerhuis
Ennekerdijk 11
7622 ED
Borne

074 2669636
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3017:00
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€6.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart & Vrienden Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Bussemakerhuis


Het museum is het enige overgebleven 18-eeuws fabrikeurshuis in Nederland. Eind jaren ’90 opende Museum Bussemakerhuis haar deuren voor het publiek. Het Bussemakerhuis behoort tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het representeert deels het Twentse textielverleden en illustreert de rijke geschiedenis van het Bornse linnenverleden in de 18e en 19e eeuw. Het museum dankt haar naam aan de familie Bussemaker die ooit het huis bewoonde.

Vaste expositie

In de vaste expositie staan vier thema’s centraal. Het eerste thema is linnen, wat het is, de geschiedenis en de actualiteit. Het museum laat je ook zien hoe van vlas linnen werd geweven. Het hele proces komt aan bod, van het oogsten van de vlasplant tot het weven zelf.

Als tweede thema toont Museum Bussemakerhuis hoe de linnenhandel werkte in Twente. Hierbij wordt uitgelegd wat een fabrikeur is. Het arme Borne groeide mede dankzij de linnenhandel vanaf het einde van de 17e eeuw uit tot een belangrijk textielcentrum in Twente.

In het derde thema van het museum bekijken ze de samenhang die bestond tussen de Doopsgezinde religie en de linnenhandel. De familie Bussemaker behoorde tot de doopsgezinde gemeente. Deze gemeente koestert het ideaal van een leven van soberheid en zuiverheid.

Tot slot staat de geschiedenis van het huis centraal. Het huis dateert uit 1779 en is grotendeels nog in oorspronkelijke staat gebleven.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum