Museum informatie

Museum Broekerveiling
Museumweg 2
1721 BW
Broek op Langedijk

0226 313 807
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€17.50
Volwassenen met Langedijker Pas€11.50
CJP€15.50
Kinderen 4 t/m 12 jaar€9.25
Kinderen 4 t/m 12 jaar met Langedijker Pas€6.20
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Vrienden van Museum Broekerveiling Gratis
Kijk- en doeroute Gratis
Audiotour Gratis
Rondleiding (vooraf telefonisch reserveren)€20.00
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Broekerveiling


Eenmaal, andermaal?

De veilingmeester ratelt aan één stuk door. Het is haast niet bij de houden. Uiteindelijk wordt hét bod gedaan. ‘’Eenmaal, andermaal?’’ De veilingmeester kijkt nog even vragend de kamer rond. ‘’Verkocht!’’ Iedereen heeft een veiling wel eens op TV gezien. Of dit nou fictief of non-fictief was. In het Museum Broekerveiling maak je mee hoe een veiling er nou écht aan toe gaat.

Museum Broekerveiling is namelijk de oudste groenteveiling ter wereld en voor museumbezoekers is de veiling nog steeds in gebruik. Neem plaats in de veilingbanken, want hier worden dagelijks nog altijd echte seizoensgroenten geveild. Dit maakt een bezoek aan het Museum Broekerveiling een échte doe- en beleefervaring.

De Langendijker groenteveiling

Het is tegenwoordig de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is namelijk, op 29 juli 1887, het veilen bij afslag ontstaan. Een systeem die tegenwoordig bij alle grote veilingen wordt toegepast.

In het begin verhandelde de veiling voornamelijk kool dat per schip naar verschillende plekken zoals Amsterdam werd getransporteerd. De veilingen vonden toen nog plaats in de open lucht. Later werd er een steiger en een vaargeul toegevoegd aan de plek. Hierdoor konden de veilingen fatsoenlijker verlopen. In 1896 werd zelfs een tuinbouwcoöperatie opgericht en twee jaar later werden een afslager en een keurmeester aangenomen. De steiger werd overdekt. In 1907 werd op de veiling voor 700.000 gulden gehandeld. In hetzelfde jaar kreeg de veiling ook een treinverbinding. Hierdoor werd ook het vervoer naar andere steden zoals Rotterdam mogelijk. Al snel groeide de Broekveilingen uit, want in 1911 werd er bijna jaarlijks 3 miljoen gulden omgezet.

In 1968 fuseerde de veiling samen met de veiling van Warmenhuizen en Noord-Scharwoude tot “veiling Langedijk en Omstreken”. Hierbij kozen ze het veilinggebouw in Noord-Scharwoude als hoofdvestiging. Na sluiting werd het in 1973 gekocht door de gemeente met als doel er een monument van te maken.

Vier exposities

Op 5 juni 1974 opende het Museum Broekerveiling voor het eerst haar deuren. Sinds 2009 is het museum uitgebreid met een entree- en tentoonstellingsgebouw naar ontwerp van Flip Rosdorff. Vandaag de dag kan de bezoeker dan ook vier verschillende exposities bekijken.

Van het oogsten van de groenten tot de veiling dag. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum