Het museum is gevestigd in het geboortehuis van de schrijver Eduard Douwes Dekker. In dit huis zijn nog altijd zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en boeken te bezichtigen. Wanneer je hier als bezoeker door heen wandelt, voelt het haast alsof de schrijver ieder moment binnen kan lopen. Ontdek meer over zijn leven en zijn werk of neem een kijkje in de studieruimte van het Multatuli Huis.
Max Havelaar Koffie of Max Havelaar bananen of ander fruit. Je hebt het allemaal vast wel eens voorbij zien komen: de Max Havelaar producten. Het zijn allemaal fairtrade producten. Dit houdt in dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden niet minder dan het minimumloon verdienen. Op deze manier kunnen ook zij leven van hun werk en investeren in de toekomst. Het is vandaag de dag hartstikke normaal dat dit initiatief bestaat, maar toch is dat niet altijd zo geweest. In het Multatuli Huis leer je alles over de persoon die een grote rol in het ontstaan van fairtrade heeft gespeeld: Eduard Douwes Dekker.
Eduard Douwes Dekker was geboren op 2 maart 1820 in Amsterdam en stierf in het Duitse plaatsje Ingelheim am Rhein op 19 februari 1887. Hij was een Nederlandse auteur en bestuursambtenaar. Vandaag de dag kennen we hem maar al te goed door zijn roman ‘Max Havelaar’ of ‘De Koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij’ die in 1860 verscheen onder de pseudoniem Multatuli. Latijn voor ‘ik heb veel (leed) gedragen’. Een boekje waarmee hij kritiek leverde op het Nederlandse bestuur in het voormalige Nederlands-Indië. Dit schreef hij op basis van zijn eigen ervaringen met de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlanders en het Nederlands-Indische bestuurder.
Multatuli schudde heel Nederland wakker met zijn kritiek. Dekker besloot zich voortaan als Multatuli te wijden aan het schrijverschap en schreef hierna nog meerdere romans waarin hij kritiek leverde op de maatschappij.
Zijn roman inspireerde veel belangrijke schrijvers uit volgende generaties, waaronder de Tachtigers, Nescio, Elsschot, Du Perron, Hermans en Karel van het Reve. Zijn boek werd internationaal gelezen en had vooral veel bekendheid in Indonesië en de Sovjet-Unie. Met name in Duitsland vormde hij een bron van inspiratie voor de feministische beweging Aldaar.
In juni 2002 werd Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalige letterkundige werk aller tijden.
1910: het jaar dat werd herdacht dat de roman Max Havelaar vijftig jaar geleden was verschenen. Op 8 december 1920 werd daarom het besluit genomen om het Multatuli Genootschap op te richten. Dit met het doel om boeken en handschriften van Eduard Douwes Dekker te verzamelen en te bewaren. Het Genootschap is sindsdien nauw verbonden met de Stichting Multatuli Huis.
Het Genootschap is nog altijd betrokken in het organiseren van lezingen, discussieavonden en publicaties en is de uitgever van het Jaarboek Multatuli.
Wil jij je verdiepen in het leven en werk van Eduard Douwes Dekker? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.
buy windows 11 pro test ediyorum
Commentaar