Museum informatie

Molenmuseum
Kalverringdijk 30 Zaansche Schans Zaandam 30
1509 BT
Zaandam

075 6288968
[email protected]

Molenmuseum is gesloten tot medio 2020. Toegangsprijzen en openingstijden volgen bij de nieuwe opening. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Molenmuseum


Vereniging De Zaansche Molen

Een stereotypisch Nederlands beeld: klompen, tulpen en natuurlijk…molens! De molen valt niet weg te denken wanneer, met name toeristen, aan Nederland denken. Maar hoe werkt het mechaniek van een molen eigenlijk? En waarvoor werden ze vooral gebruikt? In het Molenmuseum kom je alles over deze authentieke gebouwen te weten.

Een molen is een levend monument dat beweegt en schudt als ermee wordt gewerkt. Niet zo raar ook dat een aantal bezorgde Zaankanters strijden voor het behoud van het molenerfgoed. De Zaansche Molen is dan ook door Vereniging De Zaansche Molen in 1925 opgericht om het molenerfgoed, dat snel aan het verdwijnen was in de Zaanstreek, te behouden voor de toekomst.

Deze vrijwilligersorganisatie beschikt inmiddels over dertien Zaansche industriemolens. Hierbij hoort ook de museumcollectie van molengerelateerde zaken. Nog altijd zet de organisatie zich met hart en nieren in om hun kennis en liefde voor de molens over te dragen aan het publiek en een jonge generatie. Hiermee levert de vereniging gelijk een bijdrage aan het Zaanse erfgoed.

De IJzeren Brug

Vereniging De Zaansche Molen was nog maar net begonnen toen ze al een gebouw wisten te bemachtigen voor een museum. In 1928, ruim drie jaar naar de oprichting van de vereniging, werd het museum al ingericht. Een initiatief die blijkbaar ook nationaal van belang werd gezien. Prins Hendrik kwam het museum namelijk officieel openen.

De jonge vereniging had dan ook al gelijk een gebouw op het oog. Het huis met de IJzeren Brug. Een koopmanshuis uit ongeveer 1760 aan de Raadhuisstraat. Na verschillende ‘bedelacties’ wist de vereniging het gebouw te bemachtigen. Sindsdien wordt dit gebouw gebruikt als Molenmuseum. Hierna volgde meerdere uitbreidingen voor ruimtes voor wisselexposities.

Buiten- en binnen collectie

Het inmiddels uitgebreide Molenmuseum beschikt tegenwoordig over zowel een buiten als een binnen collectie. Bewonder de dertien verschillende molens in de buiten collectie. Ervaar met eigen ogen hoe deze molens nog altijd papier, gort, verfstoffen, meel, specerijen, allerlei soorten oliën, planken en balken produceren.

In het Molenmuseum, ook wel de binnen collectie, worden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld.

Wil jij snel meer te weten komen over de molens in Zaandam? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum