Museum informatie

Molenmuseum de Valk

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€5.50
CJP€4.00
Kinderen (6 t/m 15 jaar)€3.00
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
starTe zien op MuseumTV

Molenmuseum de Valk


Molenmuseum De Valk Leiden, gevestigd in de iconische De Valk molen, is een ware schat van de Nederlandse molenhistorie. Tijdens een bezoek aan ons museum ontdek je een fascinerende collectie, met als hoogtepunten het adembenemende uitzicht over Leiden, de historische molenaarswoning en een schat aan andere bijzondere artefacten. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, met je kinderen op zoek bent naar een educatief avontuur, of gewoon een prachtige plek wilt bezoeken, Molenmuseum De Valk Leiden heeft voor ieder wat wils.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Molenmuseum De Valk

witregel

De molen van Leiden

De geschiedenis van Molenmuseum De Valk Leiden begon al in 1611 toen op het Valkenburger bolwerk de allereerste molen, genaamd “De Valck,” werd gebouwd. Deze stond aan de wieg van wat later de indrukwekkende houten stellingmolen werd die je vandaag kunt bewonderen. In 1743 gaf het stadsbestuur de opdracht om deze molen te vervangen door een nog imposantere stenen stellingmolen, die uitgroeide tot een van de hoogste in Nederland. De molen heeft een rijke geschiedenis doorgemaakt, waarbij het de tand des tijds heeft doorstaan terwijl andere molens werden afgebroken. Zo bleef De Valk tot ver in de 20e eeuw meel produceren. Vandaag de dag is Molenmuseum De Valk Leiden niet alleen een eerbetoon aan de molenhistorie, maar ook een indrukwekkend monument op zich. Met een hoogte van 29 meter en een stelling op 14 meter hoogte, biedt het een adembenemend uitzicht over de oude binnenstad van Leiden.

Treed binnen in de molenaarswoning

Een van de meest bijzondere aspecten van Molenmuseum De Valk Leiden is de authentieke molenaarswoning. Tijdens het ‘stichten’ van de molen in 1743 bood deze woning genoeg ruimte voor twee aparte woonhuizen. In 1869, toen de molen in handen kwam van de molenaarsfamilie van Rhijn, onderging de woning een transformatie tot één woonhuis. Deze nieuwe indeling, met een ‘mooie kamer’, zitkamer en keuken, en het aanwezige meubilair, is grotendeels bewaard gebleven. Dit maakt de woning uniek in Nederland. Molenmuseum De Valk Leiden is niet alleen een plek voor volwassenen om te genieten van geschiedenis en cultuur, maar biedt ook een schat aan educatieve ervaringen voor kinderen. De molen kent verschillende activiteiten, waaronder molenfeesten en kinderactiviteiten die jonge geesten zullen inspireren en verwonderen. Hier leren ze over de rol van molens in Nederlandse geschiedenis en de boeiende wereld van de molenmakerij.

De collectie van de molen

Het museum herbergt een indrukwekkende verzameling tentoonstellingen verdeeld over drie verdiepingen. Op de eerste verdieping vind je de tentoonstelling De molen, het symbool van Holland waarin vitrines met gereedschap, boeken en schaven je inzicht geven in de wereld van molens. Hier kun je ook genieten van een film over molens in Nederland. Op de tweede verdieping gaat de tentoonstelling verder met onderwerpen als het Leidse molenaarsgilde, de molens van Leiden en de geschiedenis van De Valk. De derde verdieping vertelt je de hele geschiedenis van het malen van graan en biedt de kans om prachtige modellen te bewonderen van verschillende soorten molens, zoals een torenmolen, een houtzaagmolen en verschillende poldermolens.

Jouw bezoek aan Molenmuseum De Valk

Wil je het museum met je eigen ogen gaan bekijken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina over openingstijden en entreeprijzen. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen bekijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum