Museum informatie

Mauritshuis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0018:00
Dinsdag10:0018:00
Woensdag10:0018:00
Donderdag10:0018:00
Vrijdag10:0018:00
Zaterdag10:0018:00
Zondag10:0018:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€19.00
Groepstarief (vanaf 15 personen)€17.00
Studenten / CJP€12.50
Jongeren (t/m 18 jaar), Museumkaart, ICOM, VriendenLoterij VIP-kaart, Rembrandtkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Mauritshuis


In de 17de eeuw werd het Mauritshuis als woonhuis gebouwd voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het heeft ook nog meerdere functies gehad naast dat van een museum en woonhuis. De collectie van het Mauritshuis staat wereldwijd bekend om zijn unieke verzameling schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw. Het Mauritshuis Den Haag is een relatief klein museum met een verzameling van om en nabij achthonderd schilderijen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Mauritshuis

witregel

De ongelofelijke Mauritshuis kunstwerken

De basis van de collectie van het Mauritshuis werd in de achttiende eeuw gelegd door stadhouder prins Willem V. Sinds 1816 is de collectie van het museum officieel eigendom van de Nederlandse Staat en heet zij het Koninklijk Kabinet van Schilderijen. De meesters die deze collectie onder andere huisvest zijn Johannes Vermeer (1632-1675), Rembrandt van Rijn (1606-1669), Frans Hals (1582/83–1666) en Jan Steen (1626–1679). Het Mauritshuis Den Haag bezit drie schilderijen van Vermeer: Diana en haar nimfen; een jeugdwerk van Vermeer met een mythologische voorstelling, het stadsgezicht Gezicht op Delft en het wereldberoemde Meisje met de parel. Rembrandt van Rijn was een van de meest diverse en invloedrijke schilders van de Gouden Eeuw. Er hangen meerdere werken van Rembrandt in het museum, waaronder zijn laatste Zelfportret en Saul en David. Frans Hals was een van de belangrijkste kunstenaars van de Gouden Eeuw. In het museum hangen onder andere Portret van een man en Lachende Jongen. Jan Steen wordt gezien als een van de populairste schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw. Hij staat bekend om zijn komische voorstellingen van verlopen huishoudens, vertier in een herberg, kwakzalvers en minzieke meisjes. 

Meisje met de parel

Wat De Nachtwacht betekent voor het Rijksmuseum en de Mona Lisa voor het Louvre in Parijs, dat betekent Meisje met de parel van Johannes Vermeer voor het museum Mauritshuis. Het is dan ook het beroemdste schilderij van Vermeer en één van de beroemdste portretten ter wereld. De schilder Johannes Vermeer heeft met name wereldfaam behaald door zijn meesterlijke gebruik van licht in zijn schilderijen. Op het schilderij Meisje met de parel kun je hier niet omheen: je ziet het in de zachtheid van haar gezicht, haar vochtige lippen en de glanzende parel. Het Mauritshuis heeft op zijn website een speciale pagina gewijd aan het meisje waar je meer leest over haar faam. 

Mauritshuis museum en meer

Behalve goed naar schilderijen kijken kun je in Mauritshuis Den Haag nog meer doen. Zoals de tentoonstellingen in het museum een snoepreisje zijn voor de kunstliefhebber zo is de Mauritshuis shop een walhalla voor shopaholics. Hier neem je jouw favoriete schilderij gewoon mee naar huis in de vorm van een telefoonhoesje, etui, mok of broche. Voor meer informatie over de Mauritshuis tentoonstellingen, de shop en andere praktische zaken zoals Mauritshuis tickets en parkeerplaatsen bekijk je de website van het museum.

Kijk voor een overzicht van alle musea in (de omgeving van) Den Haag op ons museumoverzicht

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum