Museum informatie

Markiezenhof

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Kinderen (6 t/m 18 jaar)€5.50
CJP€8.00
Kinderen (0 t/m 5 jaar) / Museumkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Markiezenhof


Het Markiezenhof is een historisch gebouw in Bergen op Zoom, gelegen in de provincie Noord-Brabant in Nederland. Het gebouw is gebouwd in de vijftiende eeuw en is een van de oudste en meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Het Markiezenhof was oorspronkelijk de residentie van de markiezen van Bergen op Zoom, maar tegenwoordig fungeert het als museum en cultureel centrum.
witregel

Alle dingen die je moet weten over het Markiezenhof

witregel

Een geschiedenis waar je ‘u’ tegen zegt

In het Markiezenhof stap je niet alleen de rijke geschiedenis van het hof binnen, maar maak je ook kennis met de geschiedenis van Bergen op Zoom zelf. Begin bij de Heren van Bergen op Zoom en ontdek hier waarom de heren van Bergen op Zoom later Markiezen werden genoemd. Het begint bij de opbouw van het Markiezenhof met als bewoners Jan II (1417-1494) en Jan III (1452-1532) van Glymes. De titel van markies werd door keizer Karel V in 1533 voor het eerst verleend aan Antoon van Glymes. Met de komst van de Fransen in 1795 wordt een eind gemaakt aan het gezag van de markiezen en werd het Markiezaat toegevoegd aan de Franse Republiek. Benieuwd hoe het verhaal verder gaat? Ontdek het in de Hofzaal en Stijlkamers van het Markiezenhof. In de Blauwe zaal maak je kennis met het verhaal van Bergen op Zoom als handelsstad en vestingstad. De stad heeft zowel als handelsstad en vestingstad een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Neem als laatst ook een kijkje op de tweede verdieping hier leer je de geschiedenis van de jaarmarkten en wat deze betekenden in de geschiedenis van Bergen op Zoom.

De fonkelende collectie in even mooie zalen

Het Markiezenhof bezit een interessante collectie van kunstwerken en historische objecten. De collectie omvat onder andere schilderijen, tekeningen, zilverwerk, porselein en authentieke meubels. Er zijn werken te zien van bekende kunstenaars zoals Johannes Vermeer. Ook zijn er unieke objecten te zien uit de geschiedenis van Bergen op Zoom, zoals oude stadsplattegronden en historische documenten. De collectie is tentoongesteld in de prachtige zalen te bezoeken van het Markiezenhof. In de Hofzaal ook wel ridderzaal en de Stijlkamers ontdek je de rijke geschiedenis van het Markiezenhof zelf. Het begint bij de opbouw van het Markiezenhof met als bewoners Jan II (1417-1494) en Jan III (1452-1532) van Glymes. Je komt er achter hoe belangrijk het hof was en wat hier allemaal werd besproken en gevierd. Naast de de Hofzaal kun je ook een kijkje nemen in de Blauwe Zaal. Hier ontdek je de geschiedenis van Bergen op Zoom als handelsstad en als vestingsstad. Doordat de stad aan de rivier de Schelde ligt kwamen er handelaren langs die naar een grotere handelsstad onderweg waren. Zij maakten een tussenstop in Bergen op Zoom en zo werd er ook hier handel gedreven. Daarnaast had Bergen op Zoom twee keer per jaar een jaarmarkt. Op die momenten was de stad wereldberoemd en trok het handelaren van over de hele wereld aan. Kom erachter hoe de stad na de crisis in een vestingstad veranderde.

Van markiezen naar kermissen

Als je de tweede verdieping bezoekt kom je erachter hoe de stad veranderde in een kermisstad. Na de crisis toen de stad in een vestingstad veranderde bleven de jaarmarkten bestaan. Het enige wat veranderde was dat de amusement belangrijker werd dan de handel op de markten zelf. Er kwamen steeds meer kermisattracties en steeds meer amusement op de markten. Hierdoor werd er in begin twintigste eeuw besloten om de jaarmarkten te stoppen en de kermissen te houden. Zo ontstond de kermisstad en zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds twee kermissen in Bergen op Zoom: de voorjaars- en de najaarskermis.

Jouw bezoek aan het Markiezenhof

Het museum met je eigen ogen aanschouwen is een koud kunstje. Aan de linkerkant van deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt. Zo lees je er alles over de openingstijden en entreeprijzen. Bovendien is het museum eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer of de auto. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum