Museum informatie

Marker Museum
Kerkbuurt 44-47
1156 BL
Marken

+31(0)299-601904
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0016:00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Marker Museum


Marker Museum

Het Marker Museum in Noord-Holland vertelt alles over de geschiedenis van het dorpje Marken. Dit doen ze onder andere door het tonen van hun collectie vol klederdracht, textiel, volkskunst, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, keramiek, papier en boeken.

Klederdracht

De bewoners van Marken drukten zich met hun manier van kleden heel specifiek uit. Voor elke speciale gelegenheid – rouw, trouw, geboorte, zondagen, feestdagen, Kerst, Pasen, Pinksteren, belijdenis en avondmaal – hadden ze een outfit. De Marker klederdracht is op de 16e-eeuwse mode gebaseerd. Jongens droegen tot hun zesde jaar rokken, maar wel andere rokken dan de meisjes. Voordat de kinderen overstapten naar volwassen kledij droegen ze eerst enkele jaren een tussendracht.

De onderdelen van de kleding werden met de hand gemaakt en de losse onderdelen werden met spelden vastgezet. Dingen als banden, randen, borduursels en stop- en sneewerk komen veel terug. Familiestukken worden vaak bewaard en doorgegeven van ouder op kind.

Textiel

De stoffen die voor de klederdracht gebruikt werden kocht men meestal in Amsterdam of werden uit verre windstreken van over zee meegebracht. Kant werd onder andere in Brussel gekocht. Het modebeeld bepaalde hoe elke generatie verschillende stoffen in hun kleding integreerde. 

Volkskunst en gebruiksvoorwerpen

Zowel de Marker mannen als vrouwen versierden hun gebruiksvoorwerpen. Mannen bewerkten houten voorwerpen – zoals klompen, kistjes en vorken – vaak met een kaakmesje. Bijbelse voorstellingen en bloemen werden op voorwerpen als kasten, kisten en deksels van dozen geschilderd.

Schilderijen 

Het museum beschikt over schilderijen uit het begin van de 19e eeuw tot in de eerste helft van de 20e eeuw. De collectie bestaat onder andere uit werken van C.J. Portman, Mari en Herman ten Kate, A.P. Schotel, Leon Senf, Willy Sluiter, Petrus van der Velden, Hein Burgers, Adolph Dillens, Henri, Cassiers en Xavier Mellery. Veel van deze schilders schilderden dagelijkse taferelen op het schiereiland Marken.

Keramiek

De vrouwen uit Marken hielden vaak van keramiek, waaronder aardewerk en porselein. Vooral in de 19e eeuw versierde zij hun woningen met borden, schotels, vazen en vitrinekasten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum