Museum informatie

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB
Leens

0595 - 571430

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:3017:00
Woensdag10:3017:00
Donderdag10:3017:00
Vrijdag10:3017:00
Zaterdag10:3017:00
Zondag10:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€2
Jeugd (13 t/m 18 jaar)€4
CJP€4
Vriend van Verhildersum Gratis
Museumkaart Gratis
Rembrandt pas Gratis
Groepen (min. 20 personen)€6
Borgtuin Gratis
Streekmarkt: Elke 3e zaterdag van de maand 10.00 - 16.00 uur De Streekmarkt is gratis toegankelijk. Een kaartje geeft toegang tot de Borg, het Koetshuis, Arbeidershuisje en de Expositieboerderij. Kaartjes zijn te koop in het Koetshuis en in de Expositieboerderij. Tijdens evenementen als de Historische Dagen geldt er een toeslag van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs (ook voor Museumjaarkaarthouders en kinderen 4 t/m 12 jaar). Kijk voor de actuele openingstijden op de site.
starLid van MuseumTV

Landgoed Verhildersum


Landgoed Verhildersum

Landgoed Verhildersum in Leens vertelt het verhaal van het Hogeland in de 19e eeuw en laat je de geschiedenis van noordwest Groningen beleven. Er is van alles te ontdekken, zoals het Koetshuis, de Borg, het Arbeidershuisje, de Boerderij, de Streekmarkt, de Boomgaard en de Tuinen. Maak als bezoeker kennis met de bewoners van het landgoed en ontdek hoe ze hier vroeger geleefd hebben. De compleet ingerichte woningen, bijzondere exposities en diverse activiteiten brengen het verleden tot leven.

Borg Verhildersum

De Borg staat in het midden van het landgoed. Hier hebben vroeger verschillende families gewoond. Elke kamer is ingericht en geeft een bijzondere kijk op het leven van de mensen die hier in de 19e eeuw geleefd hebben. Het verhaal van de familie Van Boldhuis – Frima wordt speciaal uitgelicht in de Borg.

Arbeidershuisje

In 1880 werd het Arbeidershuisje gebouwd die tot 1959 bewoond werd. Het huisje is historisch ingericht en geeft een goed beeld van het leven de landarbeider en zijn vrouw die hier rond 1900 hebben gewoond.

Boerderij

De Boerderij wordt gebruikt voor exposities en is daarnaast ingericht als een Groninger boerderij in de zomer van 1870. Het verhaal van het wonen en werken op een boerderij vóór de grote landbouwmechanisatie wordt hier verteld. In het expositiegedeelte vind je een tentoonstelling over landbouw en ambachten. Ook worden hier af en toe kleinere wisseltentoonstellingen en diverse activiteiten als de Streekmarkt georganiseerd.

Boomgaard

In de Boomgaard groeien unieke fruitrassen die in de 19e eeuw in Groningen ook al groeiden. Je vindt er bijvoorbeeld de Noorderkroon, maar ook de Rode Ananasappel en de Zoete Bloemee. Qua fruit zijn er appels, peren, kersen en noten te vinden. In de nazomer en de herfst worden bepaalde fruitrassen en zelfgemaakte jam en appelsap in de Museumboerderij en het Koetshuis verkocht.

De Borgtuin

De tuin van Verhildersum is te beschrijven als een symmetrische stijltuin met invloeden uit de barok en de renaissance. Je vindt er eenjarige planten, 90 soorten rozen, 50 soorten clematissen en een geurige kruidentuin. Wanneer je door de tuin loopt kom je ook nog prachtige beelden van de kunstenaar Eddy Roos tegen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.