Museum informatie

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB
Leens

0595 - 571430

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:3017:00
Woensdag10:3017:00
Donderdag10:3017:00
Vrijdag10:3017:00
Zaterdag10:3017:00
Zondag10:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€3
Jeugd (13 t/m 18 jaar)€5
CJP€5
Vriend van Verhildersum Gratis
Museumkaart Gratis
Rembrandt pas Gratis
Groepen (min. 20 personen)€6.50
Borgtuin Gratis
Streekmarkt: Elke 3e zaterdag van de maand 10.00 - 16.00 uur De Streekmarkt is gratis toegankelijk. Een kaartje geeft toegang tot de Borg, het Koetshuis, Arbeidershuisje en de Expositieboerderij. Kaartjes zijn te koop in het Koetshuis en in de Expositieboerderij. Tijdens evenementen als de Historische Dagen geldt er een toeslag van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs (ook voor Museumjaarkaarthouders en kinderen 4 t/m 12 jaar). Voor grote exposities in het koetshuis en de museumboerderij kan en toeslag van € 5,00 gevraagd worden. Tijdens evenementen als de Historische Dagen geldt er een toeslag van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs (ook voor Museumjaarkaarthouders en kinderen 4 t/m 12 jaar). Kijk voor de actuele openingstijden op de site.
starTe zien op MuseumTV

Landgoed Verhildersum


Landgoed Verhildersum

Landgoed Verhildersum in Leens vertelt het verhaal van het Hogeland in de 19e eeuw en laat je de geschiedenis van noordwest Groningen beleven. Er is van alles te ontdekken, zoals het Koetshuis, de Borg, het Arbeidershuisje, de Boerderij, de Streekmarkt, de Boomgaard en de Tuinen. Maak als bezoeker kennis met de bewoners van het landgoed en ontdek hoe ze hier vroeger geleefd hebben. De compleet ingerichte woningen, bijzondere exposities en diverse activiteiten brengen het verleden tot leven.

Borg Verhildersum

De Borg staat in het midden van het landgoed. Hier hebben vroeger verschillende families gewoond. Elke kamer is ingericht en geeft een bijzondere kijk op het leven van de mensen die hier in de 19e eeuw geleefd hebben. Het verhaal van de familie Van Bolhuis – Frima wordt speciaal uitgelicht in de Borg.

Arbeidershuisje

In 1880 werd het Arbeidershuisje gebouwd die tot 1959 bewoond werd. Het huisje is historisch ingericht en laat zien hoe de landarbeider en zijn vrouw hier rond 1900 hebben gewoond.

Boerderij

De Boerderij wordt gebruikt voor exposities en is daarnaast ingericht als een Groninger boerderij in de zomer van 1870. Het verhaal van het wonen en werken op een boerderij vóór de grote landbouwmechanisatie wordt hier verteld. In het expositiegedeelte vind je een tentoonstelling over landbouw en ambachten. Ook worden hier regelmatig kleine wisseltentoonstellingen en activiteiten als de Streekmarkt georganiseerd.

Boomgaard

In de Boomgaard groeien unieke fruitrassen die in de 19e eeuw in Groningen ook al groeiden. Je vindt er bijvoorbeeld de Noorderkroon, maar ook de Rode Ananasappel en de Zoete Bloemee. Er zijn niet alleen hoogstam appelbomen maar ook peren-, kersen- en notenbomen. In de nazomer en de herfst kun je fruit, zelfgemaakte jam en appelsap in de Museumboerderij en het Koetshuis kopen.

De Borgtuin

De tuin van Verhildersum is een symmetrische stijltuin met invloeden uit de barok en de renaissance. Je vindt er eenjarige planten, 90 soorten rozen, 50 soorten clematissen en een geurige kruidentuin. Wanneer je door de tuin loopt kun je ook de bronzen beelden van de kunstenaar Eddy Roos bewonderen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.