Museum informatie

Kunstmuseum Den Haag

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Voltarief€17.50
Student | CJP€14.00
Jongeren (19 t/m 25 jaar)€8.75
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtkaart Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Kunstmuseum Den Haag


Het Kunstmuseum Den Haag is een vooraanstaand kunstmuseum in Den Haag, gewijd aan moderne kunst en kunstnijverheid. Het museum heeft zijn oorsprong in 1866 als het Museum voor Moderne Kunst. In de loop der tijd heeft het verschillende namen gedragen, van het Haags Gemeentemuseum tot Gemeentemuseum Den Haag tot wat het vandaag is.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Kunstmuseum Den Haag

witregel

Iconische collectie in een iconisch gebouw

Het huidige gebouw, een meesterwerk ontworpen door de Nederlandse architect H.P. Berlage in de rationalistische stijl, opende zijn deuren in het jaar 1935. Het Kunstmuseum Den Haag staat vooral bekend om zijn indrukwekkende collectie kunstwerken van de Haagse School en meesterwerken van iconische kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Claude Monet, en Charley Toorop.

Een huis voor nijverheid

Naast de schilderijen, beeldhouwwerken en affiches herbergt het museum ook een uitgebreide verzameling kunstnijverheid, met onder andere porselein, mode, sieraden, stijlkamers en muziekinstrumenten. Het Kunstmuseum bevindt zich in het westelijke deel van de wijk Zorgvliet.

Fotomuseum Den Haag en KM21

Het museum heeft in de loop der jaren een aantal renovaties ondergaan, waarbij onder andere een kelder onder de binnentuin werd toegevoegd en werkplaatsen werden gerealiseerd tussen het museum en het oude ketelhuis. In 2002 werden in een nieuw tentoonstellingsgebouw het Fotomuseum Den Haag en KM21, een museum voor hedendaagse kunst (voorheen bekend als GEM), gevestigd.

De nieuwe naam van Kunstmuseum Den Haag

In oktober 2019 kreeg het museum een nieuwe naam, Kunstmuseum Den Haag, om aan te sluiten bij de naamgeving van veel musea in Duitstalige landen. De collectie Moderne Kunst van het Kunstmuseum biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden van kunst die in dezelfde periode in andere landen ontstond. Verzamelkernen zijn onder andere de Haagse School, het Symbolisme rond 1900, de kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus, en het Expressionisme.

Een verzameling van grote namen

Het Kunstmuseum Den Haag bezit schilderijen van onder anderen Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Charley Toorop, Claude Monet en Francis Bacon. Het museum bezit zelfs de grootste verzameling schilderijen en tekeningen van Mondriaan ter wereld, voornamelijk uit zijn figuratieve periode. Dit indrukwekkende aanbod is grotendeels te danken aan de kunstverzamelaar Sal Slijper, die na zijn overlijden in 1971 een aanzienlijk aantal Mondriaan-werken aan het museum naliet. Daarnaast is het museum de trotse eigenaar van Mondriaans laatste meesterwerk, de Victory Boogie Woogie, geschonken door De Nederlandsche Bank in 1998.

Mode in het museum

Niet alleen beheert het Kunstmuseum een uitgebreide kunstcollectie, maar het heeft ook een unieke kostuumcollectie die een boeiend overzicht biedt van de geschiedenis van het Nederlandse modebeeld. De collectie bestaat niet alleen uit kostuums, maar omvat ook accessoires, sieraden en modetekeningen en -prenten.

Jouw bezoek aan Kunstmuseum Den Haag

Voor de meest actuele informatie over Kunstmuseum Den Haag openingstijden en Kunstmuseum Den Haag tickets, nodigen we je uit om hun officiële website te raadplegen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum