Museum informatie

Stedelijk Museum Meppel
Hoofdstraat 22
7941 AG
Meppel

0522 850 644
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00
Kunsthuis Secretarie is moeilijk toegankelijk voor minder validen en niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is geen lift aanwezig.
starTe zien op MuseumTV

Stedelijk Museum Meppel


Midden in de drukke winkelstraat vind je de rust van een prachtige expositieruimte. Achter de massieve voordeuren zijn het hele jaar door wisselende exposities van beeldende kunst te zien. Het voormalige gemeentehuis van Meppel staat in het hartje van de stad en is herkenbaar aan het bordes, waarop ook nu nog regelmatig een bruidspaar is te bewonderen. Ook de rest van het pand is nog in gebruik. In de voormalige Burgemeesterskamer is een zeldzaam fenomeen te zien: een 19e-eeuwse wandschildering. Deze wandschildering is gemaakt door Groninger Derk Jacobs Postma, die het werk in 1831 speciaal voor deze ruimte schilderde.

Historie

In de Secretarie was meer dan honderd jaar het gemeentehuis van Meppel gevestigd. Dat is ook nu nog wel te zien aan het gemeentewapen dat boven de voordeur hangt. Door het gehele gebouw zijn overblijfselen zichtbaar: het tolbord aan de muur naast de ingang, de marmeren vloertegels, het glas-in-lood en de gebrandschilderde ramen en het huwelijks aankondigingskastje aan de buitenmuur.

In de voormalige Burgemeesterskamer, rechts naast de ingang hangt het statieportret van koningin Wilhelmina, maar er zijn ook prachtige behangselschilderijen te zien. Deze schilderijen werden in 1831 door de Groningse landschapschilder Derk Jacobs Postma vervaardigd in opdracht van de eerste eigenaar van dit huis; burgemeester Mr. J.E. Slot. Ze tonen ons allerlei aspecten van het Drentse landschap.

Het pand werd in 1853 door Slot aan de gemeente Meppel verkocht en werd ingericht als gemeentehuis.

Midden jaren tachtig van de vorige eeuw betrok de gemeente Meppel een nieuw en groter stadskantoor. Het oude gemeentehuis werd expositieruimte, het huidige Kunsthuis Secretarie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum