Museum informatie

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fort­wachter 1
2141 EE
Vijfhuizen

+31 (0) 23 5589 013
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Vol­was­senen€4
Kin­deren (0 t/m 12 jaar)€2
Volwassenen (met biebpas of Land­schap N-H pas)€2
Jeugd t/m 18 jaar (met biebpas of Land­schap N-H pas)€1
Mu­se­um­kaart Gratis
CJP-pas€2
Vrienden van het Kunstfort Gratis
Be­ge­lei­ders van be­zoe­kers met een li­cha­me­lijke be­per­king Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Kunstfort bij Vijfhuizen


Kunstfort bij Vijfhuizen

Het Kunstfort bij Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en is gevestigd in een monumentaal Fort, een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland. Het Fort was ooit deel van een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan, iets wat nooit volledig in werking is gezet. In het jaar 1996 is het Fort uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Om alles samen te vatten is het Kunstfort bij Vijfhuizen ‘kunst, erfgoed en natuur’ in één. Beeldende kunst en militair erfgoed komen hier samen.

De kunst die je er vindt is geïnspireerd op sciencefiction en thema’s als klimaat & landschap, grenspolitiek & verdedigingsmodellen, technologie & ritueel en dystopie & apocalyps komen voorbij. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende manieren van presenteren, zoals tentoonstellingen, interventies, de buitenruimte en multidisciplinaire uitwisselingen.

Tentoonstellingen

Kunstfort bij Vijfhuizen organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan was ‘Life is one drop in limitless oceans…’ door Esteban Cabeza de Baca.

De titel van deze tentoonstelling was door de roman ‘Cloud Atlas’ (2004) van David Mitchell geïnspireerd. In het boek komen veel keuzes voor; vriendelijkheid of hebzucht, naastenliefde boven verraad en onbaatzuchtigheid boven geweld. De auteur wil ‘een oceaan’ van pessimisme tegengaan, terwijl hij schrijft over manieren waarop mensen agressie normaliseren. Kunstenaar Cabeza de Baca creëerde in de nieuwe en oude wereld tijdelijke rimpelingen door zijn meeslepende installatie waarbij de vloeibaarheid van beweging wordt onderzocht. Met zijn werken problematiseert hij het koloniale geheugen met als doel een breder begrip en grotere waarneming voor te stellen. Deze tentoonstelling was tot en met 15 december 2019 te bezoeken.

Evenementen

Ook organiseert het museum verschillende evenementen, zoals ‘Nacht van de Nacht’. Tijdens dit evenement zijn er verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Zo is er onder andere de herfsttentoonstelling ‘Dancing Defence: ruin, Ritual, Gesture’ van Bogomir Doringer. Tijdens dit evenement zijn zowel het Kunstfort als het restaurant open. De entree is gratis.

Buiten

Buiten rondom het Kunstfort zijn er diverse bijzondere kunstwerken te bewonderen. Je vindt er onder andere werken van Lennart de Neef en Micha Prinsen, The Rodina en Annika Kappner.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum