Museum informatie

Kristalmuseum
Burgemeester Bloemersstraat 1
7271 DA
Borculo

0545-272200

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassen€8.50
Kinderen t/m 12 jaar€6.00
Alle schoolvakanties dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur. April t/m september geopend op woensdag t/m zondag van 10:00 – 17:00 uur. Oktober t/m maart geopend op zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00 uur. Gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
starTe zien op MuseumTV

Kristalmuseum


Kristalmuseum

Ontdek de betoverende wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen. Het Kristalmuseum beschikt over een unieke collectie en heeft één van de grootste verzamelingen reuzekristallen in Europa. Je vindt hier ook het skelet van een holenbeer en overblijfselen van dinosauriërs.  In de nagebootste mijn zie je hoe stenen groeien. In de donkere kamer ontdek je welke kleuren sommige stenen geven onder ultraviolet licht. Door wereldwijde contacten wordt de enorme collectie in het Kristalmuseum continu aangevuld met nieuwe zeldzame objecten.

De collectie

Het museum heeft een diverse collectie.

Kristallen

Kristallen zijn er in heel veel verschillende vormen en kleuren. Ze ontstaan door een perfecte opbouw van moleculen. Hiervoor is echter veel tijd nodig. Dit is het wel waard, want wat er over blijft is prachtig om te zien. 

Mineralen

Mineralen zijn vaste stoffen. Deze worden altijd op natuurlijke wijze gevormd. Bij het ontstaan van de aarde zijn er allemaal verbindingen uit chemische elementen gevormd. Er zijn enorm veel mineralen op deze aarde. Wel meer dan vierduizend verschillende soorten!

Edelstenen

Edelstenen zijn bijzonder door hun zeldzaamheid. Naast hun zeldzaamheid zijn edelstenen ook hard, duurzaam en zien er prachtig uit. Vandaar dat ze vaak bewerkt worden en soms verwerkt worden in sieraden. Aan veel edelstenen wordt een bepaalde betekenis gekoppeld.

Fossielen

Fossielen zijn hele oude resten van dieren en planten. Hierdoor geven ze veel informatie over de geschiedenis van onze aarde en hoe het leven zich ontwikkelt. Voorbeelden van fossielen zijn versteende bomen, prehistorische vissen en overblijfselen van dinosaurussen.

Voor kinderen

Het Kristalmuseum is leuk om met kinderen te bezoeken. Het museum heeft namelijk speciale doe-activiteiten voor kinderen. Voor iedere leeftijdsgroep is er een speurtocht die je tegen een kleine vergoeding kunt kopen. Aan het einde van de speurtocht krijgen de kinderen een presentje mee.

Welke stenen werden vroeger gebruikt om vuur te maken? Hoe ziet een meteoriet er in het echt uit? En hoe zeef je goud uit een rivier? Je komt het allemaal te weten in het Kristalmuseum!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum