Museum informatie

Koninklijk Huisarchief
Noordeinde 68
2514 GL
Den Haag

070 - 5172410
[email protected]

Een klein deel van de Koninklijke Verzamelingen is tentoongesteld in het familiemuseum in het Koninklijk Huisarchief, waar de Koninklijke Verzamelingen gehuisvest zijn. Graag geven wij groepen de gelegenheid ons te bezoeken, ook al heeft het Koninklijk Huisarchief, gelegen op het terrein van Paleis Noordeinde, primair een kantoorfunctie. De rondleidingen worden ingepland binnen de kantooruren van onze medewerkers. Dit betekent dat het aantal rondleidingen per jaar beperkt is en er dus sprake kan zijn van een wachtlijst. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier. In overleg met ons kan deze op doordeweekse dagen worden ingepland tussen 10.00 en 16.00 uur. De groep dient te bestaan uit minimaal tien en maximaal 22 personen. Graag attenderen wij u erop dat het Koninklijk Huisarchief slecht toegankelijk is voor personen die minder goed ter been zijn. De deelnemers dienen door ons vijf werkdagen voor de rondleiding plaatsvindt te worden aangemeld bij de Koninklijke Marechaussee. Toegang wordt uitsluitend verleend aan de aangemelde personen en op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. De kosten verbonden aan de rondleiding bedragen € 75,- voor de hele groep en dienen vooraf te zijn betaald. Kijk voor meer informatie op de website.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Koninklijk Huisarchief


Koninklijk Huisarchief

Het Koninklijk Huisarchief in Den Haag vertelt de verhalen achter de historische voorwerpen van de leden van de geslachten Nassau en Oranje-Nassau en de mensen in hun directe omgeving. De voorwerpen bestaan uit privé-eigendommen en stammen uit verschillende eeuwen.

Tentoonstelling

Als bezoeker kun je de tentoonstelling ‘Louis Apol op Nova Zembla’ bezoeken. Deze is te bezoeken in Museum Panorama Mesdag. Foto’s van het originele panorama van Apol zijn door het Koninklijk Huisarchief gelukkig bewaard gebleven. Deze acht foto’s zijn gecombineerd als panorama uitgeleend aan Panorama Mesdag vanwege hun huidige tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling is een reconstructie van een levensgroot geschilderd panorama door Louis Apol te bewonderen. Verder nemen schetsen, aquarelen en foto’s je mee op expeditie naar Nova Zembla. De tentoonstelling is te bezoeken van 19 oktober 2019 t/m 1 maart 2020.

Bibliotheek

Het Koninklijk Huisarchief beschikt over een grote bibliotheek vol boeken, tijdschriften, brochures, dvd’s en meer. De boeken bestaan naast oude boeken uit geschonden boeken, eigen aankopen, boekbanden, nieuwe kunst, opdrachten en meer.

Bladmuziek

Bladmuziek is een bijzonder onderdeel van de collectie uit het museum. De oudste muziekstukken komen uit de tijd van stadhouder Willem V (18e eeuw).

Prenten en tekeningen

Naast bladmuziek, schilderijen, kunstvoorwerpen en historische objecten zijn er ook prenten en tekeningen te vinden. Denk hierbij aan portretten, afbeeldingen van historische gebeurtenissen en locaties. Deze komen allemaal uit een periode van meer dan vier eeuwen terug.

Fotografie

Verder beschikt het museum ook nog over een bijzondere fotocollectie. Sommige foto’s zijn aangeboden, anderen zijn zelf vervaardigd, overgedragen of aangekocht. De oudste foto’s uit de collectie zijn met een techniek uit de vroegste jaren van de fotografie gemaakt. Dit is de daguerreotypie techniek. Ook zijn er recentere foto’s in kleur. De foto’s bestaan onder andere uit belangrijke gebeurtenissen en portretten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum