Museum informatie

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Eise Eisingastraat 3
8801 KE
Franeker

0517 - 393 070
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.5
Kinderen 4 t/m 13 & CJP€4.5
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium


Wanneer je het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium bezoekt, krijg je in de planetariumkamer een uitleg van ongeveer 15 minuten. De rest van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen.

Naast de planetariumkamer is er een indrukwekkend raderwerk van het planetarium. Hier zie je hoe het planetarium achter de schermen werkt. Ook krijg je een impressie van de voormalige wolkammerij van Eisinga. Het museum beschikt ook over een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten. Naast de vroegere sterrenkunde, besteedt het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium ook aandacht aan moderne sterrenkunde.

In mei 2016 opende een uitbreiding van het planetarium, waar een fraaie interactieve expositie genaamd ‘De Ruimte’ te bewonderen is. Er is bovendien een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond.

Geschiedenis

Eise Eisinga werd op 21 februari 1744 in Dronrijp geboren. Net zoals veel kinderen in zijn tijd moest hij thuis komen werken. In zijn geval was dit in de wolkammerij van zijn vader. Naast het wolkammen nam hij zijn vaders interesses in wiskunde en sterrenkunde over. Hij was erg leergierig en bestudeerde op jonge leeftijd de wiskunde boeken van Euclides.

In mei 1774 kwam zijn grote kennis over wis- en sterrenkunde goed van pas. Er brak namelijk paniek uit naar aanleiding van de voorspelling van Eelco Alta over het einde der tijden. Deze voorspelling kwam voort uit de bijzondere samenstand van de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan die op de vroege ochtend dicht bij elkaar aan de hemel stonden. Er werd beweerd dat door onderlinge krachten van de hemellichamen de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon verbranden. Eelco Alta, predikant, schreef hier een voorspelling over die verscheen in de Leeuwarder Courant. Eise Eisinga wilde bewijzen dat er geen reden was voor paniek. Daarom bouwde hij in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel. Tussen zijn allereerste idee en de uiteindelijke realisatie verstreken slechts zeven jaar.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum