Museum informatie

Kijk en Luistermuseum
Kerkstraat 1
6721 VA
Bennekom

0318-414629
[email protected]

starTe zien op MuseumTV

Kijk en Luistermuseum


Kijk & Luistermuseum

Het Kijk & Luistermuseum in Bennekom vertelt het verhaal van de muziek van vroeger en de historie van de streek. Ontdek de zelf-spelende muziekinstrumenten zoals draaiorgels, speeldozen, straatpiano’s en speelkasten. Dat klinkt toch als muziek in je oren?

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door verschillende tentoonstellingen.

Collectie

Het museum heeft een uitgebreide collectie aan mechanische instrumenten en historische voorwerpen. De collectie bestaat uit ruim 200 mechanische muziekinstrumenten, zoals speeldozen, zingende vogels en bewegende en muziekmakende figuren. Ook zijn er cilinder- en schijvenspeeldozen, pianola’s, straatpiano’s en draaiorgels. Er zijn zo’n 9000 historische voorwerpen die de Veluwse streekhistorie vertellen. De voorwerpen komen veelal uit de periode rond 1900. Van gereedschap tot streekeigen boeren- en burgerkleding, je vindt het er allemaal.

Presentaties

Wanneer je het Kijk & Luistermuseum bezoekt is een gratis presentatie met demonstratie van de muziekinstrumenten in de muziekzaal inbegrepen. Tijdens deze presentatie hoor je over de geschiedenis van mechanische muziekinstrumenten en ervaar je de bijzondere muziek van deze instrumenten. Ook is er een leuke uitleg  in de historische textielwinkel. Ontdek het verhaal van de klederdracht van deze streek en de onderkleding uit grootmoeders tijd: klepbroeken, lijfjes, directoires, borstrokken en meer.

Kinderen

Het museum is leuk voor kinderen. Naast de demonstraties in de muziekzaal kom je langs een schoolklas uit 1920. Deze klas laat op een realistische manier zien hoe jouw grootouders naar school gingen. Ook kun je een kijkje nemen op een boerendeel en het oude kruidenierswinkeltje bezoeken, waar je nu nog  ouderwets snoep kunt kopen. Qua activiteiten is er voor kinderen o.a. een verkleedkist en een speurtocht door het museum.

 

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum