Museum informatie

Kijk- en Luistermuseum
Kerkstraat 1
6721 VA
Bennekom

starLid van MuseumTV

Kijk- en Luistermuseum


Kijk- en Luistermuseum

Het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom vertelt het verhaal van de muziek van vroeger doormiddel van diverse historische voorwerpen en textielobjecten. Ontdek 250 zelf-spelende muziekinstrumenten zoals draaiorgels, speeldozen, straatpiano’s en speelkasten. Dat klinkt toch als muziek in je oren?

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door verschillende tentoonstellingen. Zo kun je als bezoeker tentoonstelling ‘Zij/Hij gekleed’ bezoeken.

Bij deze tentoonstelling werken het Kijk- en Luistermuseum en de Historische Vereniging Oud Bennekom samen om het tonen van historische kledingstukken mogelijk te maken.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is het laten zien van de rol die kleding vroeger speelde in het onderscheid tussen vrouwen en mannen. Vroeger zag je aan de kleding tot welke stand je behoorde of wat je beroep was. Voor de hogere standen waren er ook nog diverse kledingregels en modevoorschriften.

Deze tentoonstelling is tot en met 30 november te bezoeken.

Collectie

Het museum heeft een uitgebreide collectie aan mechanische instrumenten en historische voorwerpen. De collectie bestaat uit ruim 200 mechanische muziekinstrumenten, zoals speeldozen, zingende vogels en bewegende en muziekmakende figuren. Ook zijn er cilinder- en schijvenspeeldozen, pianola’s, straatpiano’s en draaiorgels.

Er zijn zo’n 9000 historische voorwerpen die allemaal de Veluwse streekhistorie vertellen. De voorwerpen komen allemaal uit de periode rond 1900. Van gereedschap tot streekeigen boeren- en burgerkleding, je vindt het er allemaal.

Rondleidingen

Wanneer je het Kijk- en Luistermuseum bezoekt krijg je een gratis rondleiding met een demonstratie in de muziekzaal inbegrepen. Tijdens deze rondleiding krijg je over de geschiedenis van mechanische muziekinstrumenten te horen en ervaar je de bijzondere muziek die door de instrumenten wordt gemaakt.

Ook kun je bij voldoende interesse een rondleiding in de historische textielwinkel krijgen. Ontdek onderkleding uit grootmoeders tijd, klepbroeken, lijfjes, directoires, borstrokken en meer. 

Kinderen

Ook voor kinderen is het museum interessant. Naast de demonstraties in de muziekzaal kom je ook langs een schoolklas uit 1920. Deze klas laat op een realistische manier zien hoe jouw grootouders naar school gingen. Daarnaast kun je ook nog het oude kruidenierswinkeltje bezoeken. Hier wordt onder andere ouderwets snoep verkocht. Qua activiteiten is er voor kinderen een speurtocht door het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.