Museum informatie

Kazemattenmuseum
Afsluitdijk 5
8752 KP
Kornwerderzand

0517-579453
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Kinderen 4 t/m 12 jaar€4
Museumkaart & Veteranenpas Gratis
starTe zien op MuseumTV

Kazemattenmuseum


Kazematten

Een kazemat is een versterkte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen. Kazematten maken onderdeel uit van een groter werk (rondeel, bastion, fort en dergelijke). Het Kazemattenmuseum geeft informatie over de Slag om de Afsluitdijk bij de Duitse aanval op Nederland in 1940. De plek op de Afsluitdijk is namelijk de enige plek in West-Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. In het museum ervaar je ook de heldhaftige rol van de marine. De kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Naussau wist met slechts 98 precieze schoten de Duitse artillerie op de Friese kust uit te schakelen. De kazematten zijn ingericht naar de stijl van die tijd. Hier kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd.

Het museum

In het museum zijn meerdere dingen te zien waaronder wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten. Rond 2011 is het bezoekerscentrum van het Kazemattenmuseum vernieuwd en uitgebreid. De collectie wordt op chronologische wijze getoond. Met historische foto’s en films via tv-schermen wordt het verhaal in beeld en tekst verteld. Naast de gebeurtenissen van de meidagen 1940 en de daarop volgende bezettingsjaren wordt ook ingegaan op de periode van de bouw van de kazematten, de tijd na de bevrijding en de Koude Oorlog.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum