Museum informatie

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER
Katwijk aan Zee

071-4013047
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen van 5 t/m 12 jaar€2.50
65+€6.50
Cultuurpas€2.50
Museumkaart, Sponsorpas en Rembrandtpas Gratis
Leden Genootschap Oud Katwijk (eenmalig) Gratis
Groepen basisscholieren per persoon€1.50
Groepen middelbare scholieren per persoon€2.50
Let op: Tijdens grote tentoonstellingen worden de entreeprijzen met max. € 2,50 verhoogd. Dit geldt ook voor Museumkaarthouders. Voor kinderen tot 12 jaar blijft de prijs hetzelfde.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Katwijks Museum


Geschiedenis en kunst

Katwijk aan Zee: vooral bekend als het kleine vissersdorpje in de provincie Noord-Holland. Je zal er daarom ook niet zo raar van opkijken dat dit plaatsje een rijke geschiedenis heeft. Wie weet zegt een scheepsbrug je wel al iets of heb je ooit gehoord van de Engelandvaarders. Toch is er in Katwijk aan Zee veel meer te ontdekken. Een lange tijd was Katwijk aan Zee hét plekje voor verschillende kunstenaars. Twee belangrijke punten uit de geschiedenis van Katwijk aan Zee die worden gecombineerd in het Katwijks Museum.

Vereniging

Het Katwijks Museum is officieel opgericht op 1 januari 1966. Dit uit initiatief van de vereniging Genootschap Oud Katwijk. De vereniging richtte deze verzameling niet zomaar op, maar juist met een specifiek doel. Zo wilde zij namelijk de belangstelling voor en de bestudering van de geschiedenis en de folklore van Katwijk, en alles wat daar mee in verband houdt, bevorderen. De prachtige geschiedenis uit in dit Noord-Hollandse plaatsje mag, als het aan de vereniging ligt, niet verloren gaan.

De vereniging heeft door de jaren heen hun verzameling onder diverse locaties ondergebracht. Uiteindelijk werd er een pand en verbouwingskrediet beschikbaar gesteld aan de nieuwe opgerichte Stichting Katwijks Museum. Dit met als doelstelling om het voormalige museum te exploiteren. Het Katwijks Museum werd in het huidige gebouw in 1983 opengesteld. De vereniging Genootschap Oud Katwijk bleef echter wel eigenaar van de collectie.

Sinds 1993 zijn de verenigingen samengevoegd. Tegenwoordig bestaat deze organisatie die het museum beheert bijna volledig uit vrijwilligers. Hiermee neemt het Katwijks Museum een unieke plaats in de Nederlandse museumwereld. Het museum onderscheidde zich in 2002 dan ook met de Gerard Eversprijs die zij van de vriendenverenigingen van Nederlandse musea kregen.

Collectie

Met de vaste collectie beschikt het Katwijks Museum over het werk van verscheidene (internationale) kunstenaars die, in de periode van 1870 tot 1914, regelmatig de zogenaamde kunstenaarskolonie Katwijk bezochten. Dit zijn onder andere kunstenaars zoals zoals Thamine Tadama-Groeneveld, Hendrik Willebrord Jansen, Willy Sluiter, Jan Toorop, Gerhard Morgenstjerne Munthe en Edgar Farasyn. In deze vaste collectie wordt dan ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de visserij en Katwijk. Zo is er ook een verzameling van scheepsmodellen en een uitgebreid maritiem archief te bezichtigen.

Wil jij meer weten over Katwijk als vissersdorpje of ben je benieuwd naar hoe het dorp functioneerde als kunstenaarskolonie? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.