Museum informatie

Kasteel Loenersloot
Rijksstraatweg 211
3634 AL
Loenersloot

0302205555
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag11:3013:30
Zaterdag11:3013:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.50
Beschermers van Utrecht Landschap€5.00
Kinderen t/m 12 jaar€4.00
Junior Beschermers t/m 12 jaar€2.50
Gezinnen€15.00
starTe zien op MuseumTV

Kasteel Loenersloot


Verborgen in het groen van de Utrechtse Heuvelrug, aan de westelijke oever van de Angstel, vind je Kasteel Loenersloot. Willen we terug naar de oorsprong van dit kasteel dan moeten we ons verplaatsen naar het jaar 1258. In dat jaar wordt het Loenersloot Kasteel voor het eerst genoemd.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Kasteel Loenersloot

witregel

Het unieke gezicht van het ‘mooiste, onbekende kasteel van Nederland’

De kans is aanwezig dat je nog nooit van Kasteel Loenersloot hebt gehoord. Het kasteel ligt namelijk enigszins verscholen in het Utrechtse landschap. Desondanks bevindt het zich onder de rook van Amsterdam en verdient het kasteel meer aandacht door zijn unieke karakter. Zo is het interieur een drietal zeldzame, gedecoreerde behangsels rijk waarvan er in heel Nederland nog slechts 140 te zien zijn. Dit type behangsels was destijds erg populair onder de gegoede burgerij. De exemplaren die je in het Loenersloot Kasteel nog kunt bewonderen, zijn afkomstig uit Haarlem. 

Een adellijke familie met vraagtekens

Het kasteel is in zijn lange geschiedenis bewoond door meerdere adellijke families. De laatste familie die zich bewoner van het Loenersloot Kasteel mocht noemen was de familie Martini Buys. Er was echter één probleem: zij waren niet van adel. Om dit feit te verbloemen is een lid van de familie, Bernard Martini Buys, aan het werk geslagen. Hij verzon een complete stamboom die moest uitwijzen dat de familie weldegelijk van adel was. Deze stamboom is nog steeds in het kasteel te zien. Toen deze zaak voorkwam bij de Hoge Raad van de Adel faalde familie Martini Buys echter jammerlijk. De koning gaf de familie echter het voordeel van de twijfel, daar hij gebaat was bij het benoemen van genoeg adellijke families. 

Praktische informatie over het kasteel

Ben je in de provincie Utrecht en wil je Kasteel Loenersloot bezoeken, dan is het goed om te weten dat het kasteel enkel geopend is van april tot en met oktober. Iedere vrijdag en zaterdag is het mogelijk om in kleine groepjes om 11.30 en 13.30 uur een rondleiding te krijgen. Het is noodzakelijk om van te voren per e-mail te reserveren. 

Voor meer informatie over Kasteel Loenersloot bezoek je de website van Utrechts Landschap. Om alvast een impressie te krijgen van het kasteel, bekijk je onze korte documentaire. Wil je een bezoek aan het kasteel combineren met een andere, culturele activiteit in Utrecht? Bekijk dan hier een overzicht van naburige musea en/of kastelen. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum