Museum informatie

Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND
Doorwerth

(026) 33 97 406
doorwerth@glk.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€11.50
Kinderen van 4 t/m 18 jaar€5.25
CJP€8.60
CJP t/m 18 jaar€3.95
Donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en ICOM-kaarthouders Gratis
Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Kasteel Doorwerth


Het kasteel

Een heuvelachtig landschap omringd met verschillende stukken bos, akkers en weilanden. Midden in dit prachtige natuurlandschap valt een glimp op te vangen van een prachtig stenen gebouw: Kasteel Doorwerth.

Een museum wat door de organisatie Geldersch Landschap en Kasteelen wordt onderhouden. Dit met het doel om dit toevertrouwde gebied en gebouwen in de provincie Gelderland zo goed mogelijk te beheren. Kasteel Doorwerth is een van de vele gebieden en gebouwen die door deze organisatie wordt onderhouden.

Restauraties

En het is maar goed ook dat het Geldersch Landschap en Kasteelen zich inzet voor de onderhoud van Kasteel Doorwerth. Het is namelijk een plek met ontzettend veel geschiedenis. Het kasteel wordt dan ook voor het eerst genoemd in 1260. Dit omdat de heer van Vianen, die toen in het bezit was van het kasteel, werd belegerd en het gebouw vervolgens in brand werd gestoken. Waarschijnlijk was dit een straf geweest van de graaf van Gelre als boete voor de roofzuchtige praktijken van deze burchtheer. De daaropvolgende twintig jaar heeft deze burchtheer de burcht echter weer weten te herstellen.

De jaren die daarna volgde is Kasteel Doorwerth door verscheidene adellijke families bewoond. Je kan wel zeggen dat er in het gebouw is geleefd, want aan het begin van de negentiende eeuw verkeerde het kasteel in slechte staat. De reden dat het kasteel in de negentiende eeuw werd hersteld. Er werden zelfs kamers in de neogotische stijl aan toegevoegd. Jammer genoeg, raakte het kasteel aan het eind van deze eeuw opnieuw in verval.

Een verval die door de vereniging ‘De Doorwerth’ werd opgepakt. Zij voerde tussen 1910 en 1915 dan ook een grondige restauratie uit. De initiatiefnemer, Frederic Adolph Hoefer, vestigde na de restauraties hier zelfs zijn artilleriemuseum, dat later in Delft werd voortgezet als het Legermuseum. Toch raakte het kasteel opnieuw zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kasteel had de slag rond Arnhem in 1944 niet overleefd. Er bleef dan ook niks anders achter dan een totale ruïne.

In de jaren vijftig werd Kasteel Doorwerth pas opnieuw gerestaureerd. De organisatie Geldersch Kasteelen nam het over van de vereniging ‘De Doorwerth’. Het herstel heeft 37 jaar geduurd. In 1983 kon het Kasteel Doorwerth pas weer haar deuren openen.

Drie musea

Tegenwoordig zijn er drie verschillende musea in Kasteel Doorwerth te bezoeken: Museum Veluwezoom, het Nederlands Jachtmuseum en de Nationale Bosbouwcollectie. Door deze combinatie worden de thema’s kasteel, jacht en bosbouw samengebracht onder één dak. De bezoeker krijgt hierdoor een blik op de geschiedenis van het beheer van kasteelen en landgoederen.

Kan jij nu al niet wachten om Kasteel Doorwerth te bezoeken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.