Museum informatie

Kasteel Doorwerth
Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op de website van Kasteel Doorwerth.
starTe zien op MuseumTV

Kasteel Doorwerth


Tegen de stuwwal tussen Arnhem en Wageningen vind je het dertiende-eeuws Kasteel Doorwerth. Een slot met een rijke geschiedenis door zijn vele bewoners. Door de jaren heen is aan en rond het kasteel veel bijgebouwd. In het slot zijn verschillende inrichtingen te vinden. Deze vertellen allemaal een persoonlijk verhaal over een ieder die zijn intrek heeft gehad in het Doorwerth kasteel.
witregel

Alle dingen die jij moet weten over Kasteel Doorwerth

witregel

Het kasteel en zijn facelifts

Het kasteel was oorspronkelijk een houten burcht, gebouwd in opdracht van Berend van Dorenweerd. In 1260 brandde deze burcht af tijdens een belegering van Sweder van Vianen, maarschalk van de bisschop van Utrecht. Berends opvolger liet het kasteel opnieuw opbouwen. Dit keer met stevige bakstenen. Opeenvolgende generaties eigenaren voegden nieuwe delen toe aan het gebouw. Zo groeide de hoofdburcht met vier vleugels rondom het binnenplein; op de voorburcht werden een poortgebouw, koetshuis en stallen gebouwd. Het kasteelcomplex bereikte zijn grootste omvang in de zeventiende eeuw. Het kasteel in Doorwerth is verschillende keren verwoest door oorlog, plundering en brand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het historische gebouw opnieuw beschadigd tijdens de nadagen van de Market Garden operatie in 1944. Met goede moed begon men een de restauratie van het kasteel dat zwaar beschadigd was. Uiteindelijke duurde de restauratie 37 jaar.

Markante bewoners

In het Doorwerth kasteel zijn verschillende inrichtingen te vinden. Deze vertellen allemaal een persoonlijk verhaal over een ieder die zijn intrek heeft gehad in het kasteel. Een van de persoonlijke verhalen is die van Charlotte Sophie van Aldenburg-Bentinck. Deze bijzondere figuur was een feministe avant la lettre, zo blijkt uit de 25.000 brieven die zij heeft achtergelaten. Ze correspondeerde onder andere met Frederik de Grote en Voltaire. Deze brieven worden allemaal bewaard in het Gelders archief. In het kasteel worden verschillende elementen uit haar leven tentoongesteld, bijvoorbeeld haar grote muntencollectie. 

Wandelroute Kasteel Doorwerth en andere praktische informatie

Dankzij de schitterende ligging van het kasteel is rondom het Doorwerth Kasteel wandelen een populaire activiteit. Om die reden is er bij het kasteel zowel een wandelroute als een fietsroute uitgezet. Wil je even op krachten komen? Het restaurant in het kasteel biedt uitkomst. Tot slot is het handig om voor de meest actuele informatie de website van het kasteel te bezoeken. Men hanteert door het hele jaar heen namelijk verschillende openingstijden.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum