Museum informatie

Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND
Doorwerth

(026) 33 97 406
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12
Kinderen van 4 t/m 18 jaar€5
CJP€9
CJP t/m 18 jaar€3.75
Donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en ICOM-kaarthouders Gratis
Museumkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Kasteel Doorwerth


Het kasteel

Een rivier, uiterwaarden en daarachter de beboste stuwwal van de Veluwe. Midden in dit prachtige natuurlandschap valt een glimp op te vangen van een prachtig stenen gebouw: Kasteel Doorwerth.

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd en gewerkt. Het wordt – net als 12.000 hectare natuur en 36 kastelen, landhuizen en kasteelruïnes – beheerd en geëxploiteerd door Geldersch Landschap en Kasteelen.

Restauraties

Kasteel Doorwerth was oorspronkelijk een houten burcht, gebouwd in opdracht van Berend van Dorenweerd. In 1260 brandde deze burcht uit tijdens een belegering van Sweder van Vianen, maarschalk van de bisschop van Utrecht. Berends opvolger liet het kasteel opnieuw opbouwen. Dit keer met stevige bakstenen. Opeenvolgende generaties eigenaren voegden nieuwe delen toe aan het gebouw. Zo groeide de hoofdburcht met vier vleugels rondom het binnenplein; op de voorburcht werden een poortgebouw, koetshuis en stallen gebouwd. Het kasteelcomplex bereikte zijn grootste omgang in de zeventiende eeuw. Het kasteel is verschillende keren verwoest door oorlog, plundering en brand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het historische gebouw opnieuw beschadigd. Hoopvol begon men een de restauratie van het kasteel dat zwaar beschadigd was. Uiteindelijke duurde de restauratie 37 jaar.

Kasteelmusea

Het thema in het kasteel is bedrijf. Je kan leren en beleven wat er allemaal kwam kijken om een kasteel te bewonen en te beheren. Er zijn historisch ingerichte vertrekken en er is van alles te zien en ontdekken over thema’s als kasteel, jacht en bosbouw. Museum Veluwezoom huisvest zich in het kasteel en toont schilderkunst van de Oosterbeekse School en Pictura Veluvensis.

Kan jij nu al niet wachten om Kasteel Doorwerth te bezoeken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.