Museum informatie

Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27
6686 BS
Doornenburg

+31 (0) 617085374
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.75
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€5.75
Het kasteel is alleen te bezichtigen tijdens de rondleidingen. Wel zijn de binnenplaats van het kasteel en de wandelroute rondom het kasteel bijna altijd open, behalve bij een besloten evenement. Kijk in de agenda op de website van Kasteel Doornenburg voor de tijdstippen van rondleidingen. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Kasteel Doornenburg


Middeleeuws kasteel

Ver in het uiterste hoekje van de Overbetuwe, de plek waar de Rijn en de Waal zich opsplitsen, staat een bijzonder middeleeuws kasteel. Een hoofd- en voorburcht die door middel van een houten brugje zijn verbonden. Samen vormen ze Kasteel Doornenburg.

Een monumentaal kasteel die door De Stichting tot Behoud van den Doornenburg wordt onderhouden. Dit zodat ook volgende generaties kunnen genieten van dit middeleeuwse kasteel. De burcht telt ruim 9 woon- en verblijfsruimtes. Het zijn vooral de ridderzaal en overwelfde kelders die het een typerend middeleeuws kasteel maken. Daarnaast beschikt de burcht ook over een kapel en een boerderij. Het is vooral dit laatste onderdeel wat uniek is voor een Nederlands kasteel.

Wandel op de ruim 8 hectare agrarische grond die om Kasteel Doornenburg heen ligt. Grond wat door natuurbeheer extensief wordt beweid. Hiermee wordt de uitgestrekte voorburcht ook wel de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Niet zo raar, want het is dan ook een van de best bewaarde kastelen van Nederland.

Opnieuw opgebouwd

In de negende eeuw wordt de ‘Doronburc’ al genoemd. Er wordt vermoed dat de vestiging toen diende als verdediging tegen de Noormannen. In 1295 wordt echter voor het eerst echt de naam van een heer van de Doornenburg vermeld, namelijk Willem van Doornick een Gelderse leenman. Naast de familie van Doornick is de Doornenburg nog door verschillende families bewoond geweest. Familie Van der Heijden is de laatste familie van wie het kasteel eigendom is geweest. In al die jaren is het kasteel, zo ver we weten, nooit door belegering ingenomen.

De textielindustrieel J.H. van Heek uit Enschede kocht in 1936 het vervallen kasteel en richtte de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op. Het jaar daarna begon Van Heek met de restauratie aan het vervallen kasteel. Toen het kasteel eindelijk volledig was gerestaureerd, in 1941, heeft Van Heek er niet veel van kunnen genieten. In het laatste halfjaar van de Tweede Wereldoorlog lag de Betuwe namelijk in de geallieerde frontlinie. Omdat het kasteel dienst deed als hoofdkwartier voor de Duitsers werd De Doornenburg in 1945 door de Engelse luchtmacht gebombardeerd. Na twee luchtaanvallen bleef er van het kasteel niks anders over dan een grote puinhoop.

Na de oorlog moest Van Heek weer van voren af aan beginnen. Dit echter met hulp van de overheid en verschillende particulieren. Hierdoor kon hij, in naam van de stichting, opnieuw beginnen met het herstel van De Doornenburg in 1947. Pas in 1966 was het kasteel weer als vanouds.

Floris

Wanneer je naar De Doornenburg kijkt, zal je het misschien opvallen dat de plek je erg bekend voor komt. Haast alsof je hier eerder bent geweest. Dit kan best, want het kasteel heeft haar bekendheid vooral te danken aan de Nederlandse serie Floris uit de jaren zestig.

Voel je een echte ridder zoals Floris in De Doornenburg. Bezoek de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum