Museum informatie

Kapiteinshuis Pekela
Ds. S. Tjadenstraat C95/96
9663 RD
Nieuwe Pekela

0597-612372

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag Gesloten
Donderdag13:3016:30
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (>16)€4.00
Groepen vanaf 8 personen€3.00
7 t/m 16 jarigen€2.00
Kinderen t/m 6 jaar Gratis
Let op: enkel de 1e en 3e zondag van de maand is het museum geopend! Bezoek de website voor de openingstijden op feestdagen.
starTe zien op MuseumTV

Kapiteinshuis Pekela


Vanaf het moment dat je het Kapiteinshuis Pekela binnenstapt, waan je je in de 19e eeuw! Aan de hand van scheepsportretten, foto’s, brieven en de meest bijzondere en rare souvenirs krijg je een beeld van het verleden van de zeevaarders in Pekela.

Ontstaan kapiteinshuis

In de tijd van de Veenkoloniale Zeevaart werd turf vanuit Groningen naar andere delen van de wereld vervoerd. Rond 1870 stond wel meer dan 60% van de Nederlandse handelsvloot in de Groninger Veenkoloniën geregistreerd! In de loop van 1800 werden de zeereizen steeds langer, zo werd er bijvoorbeeld naar New York gevaren: reizen die vaak maanden duurden. Dit betekende ook dat de kapiteins maanden van huis waren.

Een kapiteinshuis was de verblijfplaats van een kapitein gedurende de wintermaanden. De schepen lieten ze in een haven liggen, bijvoorbeeld in Groningen, en de kapiteins kwamen per koets naar Pekela. Kapiteinshuis Pekela was de verblijfsplaats van Cornelis Jans Boon en zijn vrouw Jantje Roelofs Koop. Zij lieten dit huis in 1799 bouwen.

Het hedendaagse museum is opgericht door Abraham Westers, voormalig directeur van het Groninger Museum die gedurende zijn leven een verzameling opgebouwd heeft rondom “de Gouden Eeuw” van de kapiteins in de Veenkoloniën. Tegenwoordig wordt het museum ondersteunt door de gemeente Pekela, donateurs en tientallen vrijwilligers.

Wat is er te zien?

Kapiteinshuis Pekela is het enige kapiteinshuis van de hele veenkoloniën die zo goed in oude staat bewaard is gebleven! In het museum maak je kennis met Nieuw Pekela en hetgeen belangrijk is (geweest) voor Nieuw Pekela. Hoogtepunten in het huis zijn de tegeltableau’s uit de achttiende eeuw, de zolder waar de kapitein al zijn touwwerk en zeilen te drogen lag en de diggelkast (kast met aardewerk) tussen twee bedsteden. Daarnaast wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan de zilver- en goudsmeden die zich in Pekela vestigden. Deze smeden vestigden zich hier, omdat de kapiteins en hun vrouwen veel geld hadden verdiend en dit graag wilden uitgeven aan luxe-producten, waaronder zilveren en gouden voorwerpen.

Wat is er te doen?

In Kapiteinshuis Pekela maak je op speelse wijze kennis met, voor velen, een onbekend stukje varend verleden. Meer weten over het Veenkoloniale verleden in Pekela? Dat kan met bijvoorbeeld het dagvullende programma Windkracht 8 in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum in Veendam en een bezoek aan het uit 1894 stammende Museumschip Familietrouw. Voor kinderen is er een speurtocht te doen!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum